vývoj literatury pro děti
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jaké publikace pojednávají o vývoji lit. pro děti a mládež? Vím, že takový vývoj je v Dějinách české lit. od Janouška (4 dílyú a ve slívníku autorů lit. pro děti a mládež. Dál nevím, kde hledat.
Děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za zdržení v odpovědi – zodpovězení Vašeho dotazu pro nás bylo z provozních důvodů časově náročnější. Existuje několik publikací pojednávajících o vývoji literatury pro děti a mládež, např.:
Janáčková, B.: Přehled vývoje literatury pro děti a mládež. Ústí nad Labem : Univerzita Jana Evangelisty Purkyně : Filozofická fakulta, 2009.
Čeňková, J. a kol.: Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha : portál, 2006.
Šubrtová, M.: Kapitoly ze světové literatury pro děti a mládež. Brno : CERM, 1998.
Urbanová, S.: Meandry a metamorfózy dětské literatury. Olomouc : Votobia, 2003.
Genčiová, M.: Literatura pro děti a mládež ve srovnávacím žánrovém pohledu. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1984.
Rosová, M.: Úvod do studia literatury pro děti a mládež. Ostrava : Ostravská univerzita : Pedagogická fakulta, 2002.
Chmelíková, V.: Světová literatura pro děti a mládež. Plzeň : Západočeská univerzita, 1998.
Pomocné by Vám mohly být i následující knihy:
Balázsová, A. a kol.: Literatura pro děti a mládež na začátku tisíciletí : Kontexty, problémy, trendy. Praha : Obec spisovatelů, 2009.
Janáčková, B.: Literatura pro děti a mládež pro kombinované studium. Ústí nad Labem : Univerzita Jana Evangelisty Purkyně : Filozofická fakulta, 1999.
Urbanová, S.: Metamorfózy dětské literatury : Přehled české literatury pro děti od roku 1945 po současnost. Olomouc : Votobia, 1999.
Urbanová, S. – Rosová, M.: Žánry, osobnosti, díla : (Historický vývoj žánrů české literatury pro mládež – antologie). Ostrava : Ostravská univerzita : Filozofická fakulta, 2005.
Proměny literatury pro mládež – vstup do nového tisíciletí : Sborník konference konané dne 19. dubna 2000. Brno : Katedra české literatury Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, 2000.
Řeřichová, V. – Sladová, J. – Váňová, K. – Homolová, K.: Literatura pro děti a mládež anglicky mluvících zemí. Olomouc : Hanex, 2008.
Chaloupka, O. a kol.: Čeští spisovatelé literatury pro děti a mládež. Praha : Albatros, 1985.
Nezkusil, V.: Studie z poetiky literatury pro děti a mládež. Praha : Albatros, 1983.
Šmahelová, H.: Počátky kritického myšlení o dětské literatuře. Praha : Univerzita Karlova : Filozofická fakulta, 1999.
Cesty současné literatury pro děti a mládež : Dotyky, kontexty, literatura pro mládež a didaktika. Slavkov u Brna : Bedřich Maleček BM Typo, 2006.
Poláček, J. (ed.): Cesty současné literatury pro děti a mládež: tradičnost a inovace. Slavkov u Brna : Bedřich Maleček BM Typo, 2003.
Prověřený zdroj:
Elektronický katalog Národní knihovny ČR – http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.03.2014 18:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu