Vývoj legislativy ochrany památek v krajině
Text dotazu
Přehled současného stavu legislativního rámce ochrany archeologických památek v krajině (jak v rámci ZPF, tak PUPFL), vývoj legislativy, možnosti identifikace a katalogizace
Odpověď
Současné právní předpisy pro péči o archeologické dědictví shrnuje BUREŠ, Michal. Management archeologického dědictví. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2014, s. 15-37. ISBN 978-80-261-0378-3. https://www.academia.edu/31924617/Management_archeologick%C3%A9ho_d%C4%9Bdictv%C3%AD
Jedná se především o Zákon o státní památkové péči č. 20/1987 Sb. https://www.npu.cz/cs/npu-a-pamatkova-pece/pamatky-a-pamatkova-pece/pravni-predpisy-a-mezinarodni-dokumenty/zakon-o-pamatkove-peci a Úmluvu o ochraně archeologického dědictví Evropy https://www.zakonyprolidi.cz/ms/2000-99
ZPF = zemědělský půdní fond ve smyslu Zákona o ochraně zemědělského půdního fondu č. 334/1992 Sb. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-334
PUPFL = pozemek určený k plnění funkcí lesa ve smyslu Zákona o lesích č. 289/1995 Sb. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1995-289
Zákon o ochraně ZPF v § 8 zmiňuje odnětí zemědělské půdy ze zemědělského půdního fondu mj. pro ochranu archeologických nalezišť, lesní zákon odkazuje na zákon o státní památkové péči v § 8, který se týká lesů zvláštního určení.
Viz též dotazy PSK:
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prubeh-spoluprace-mezi-spravci-zdanickeho-lesa-a-archeology
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/archeologicke-pamatky-na-zemedelske-pude
Vývojem legislativy v ČR se zabývají např. tyto práce:
NOVOTNÝ, Michal. Peripetie zákonné ochrany památek za první republiky. Zprávy památkové péče. 2018, 78(536), 422-430. ISSN 1210-5538.
TOMÁŠEK, Martin. Aktuální problémy archeologické památkové péče, stav legislativy ČR a prognóza do budoucnosti. In: Praha archeologická / Ivana Boháčová, Miroslava Šmolíková (eds.). Praha: Muzeum hlavního města Prahy ve spolupráci s Archeologickým ústavem AV ČR, Praha, 2016, s. 41-49. ISBN 978-80-87828-19-9.
VARHANÍK, Jiří. Ochrana archeologického dědictví v současné legislativě. Archaeologia historica. 2013, 38(2), 731-742. ISSN 0231-5823.
SKLENÁŘ, Karel. Vývoj péče o archeologické památky v českých zemích do roku 1989. Sborník Národního muzea v Praze. Řada A, Historie. 2011, 65, 3-106. ISSN 0036-5335.
ŠTONCNER, Petr. Příspěvky k dějinám památkové péče v Československé republice v letech 1918-1938. Zprávy památkové péče. 2005, 65(295), 246-252. ISSN 1210-5538.
Archeologická památková péče - legislativa a skutečnost: problematická současná archeologie v Čechách, na Moravě a ve Slezsku : sborník konference, Odry, 30.-31. ledna 1996. Olomouc: Menhir, 1997.
K možnostem identifikace a katalogizace archeologických památek v krajině existuje početná literatura zaměřená na krajinnou archeologii, nedestruktivní archeologii, leteckou archeologii a dálkový průzkum apod., např. využití vegetačních příznaků na zemědělsky obdělávaných plochách nebo letecké laserové skenování v zalesněných oblastech.
Výběr literatury k tématu:
BRAUN, Peter, Pavel BŘICHÁČEK a Martin ČECHURA. Letecká archeologie v západních Čechách = Aerial archaeology in West Bohemia. Plzeň: Západočeské muzeum v Plzni, p. o., 2020. ISBN 978-80-7247-177-5.
Musil, Jan, Netolický, Petr a Preusz, Michal. Archeologie v Železných horách: výsledky nedestruktivního archeologického výzkumu v lesním prostředí. V Plzni: Katedra archeologie, Fakulta filozofická Západočeské univerzity, 2020.ISBN 978-80-261-0857-3.
GOJDA, Martin. Archeologie a dálkový průzkum: historie, metody, prameny = Archaeology and remote sensing : history, methods, data. Praha: Academia, 2017. ISBN 978-80-200-2644-6.
SOKOL, Petr, Jiří HAVLICE, Alena KNECHTOVÁ, et al. Metodika terénní prostorové identifikace, dokumentace a popisu nemovitých archeologických památek. Praha: Národní památkový ústav, 2017. Odborné a metodické publikace. ISBN 978-80-7480-088-7.
KUNA, Martin, et al. Structuring archaeological evidence: the Archaeological Map of the Czech Republic and related information systems. Prague: Institute of Archaeology of the Czech Academy of Sciences, Prague, 2015. ISBN 978-80-87365-88-5.
KRIŠTUF, Petr, Tereza ZÍKOVÁ, et al. Výzkum krajiny: vybrané antropologické a archeologické metody. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2015. ISBN 978-80-261-0475-9.
GOJDA, Martin, Jan JOHN, et al. Archeologie a letecké laserové skenování krajiny = Archaeology and airborne laser scanning of the landscape. Plzeň: Katedra archeologie, Západočeská univerzita v Plzni, 2013. ISBN 978-80-261-0194-9.
ČULÍKOVÁ, Lucie. Nedestruktivní výzkum polních systémů = Non-destructive research of field systems. Plzeň: Západočeská univerzita, 2013. ISBN 978-80-261-0329-5.
GOJDA, Martin, Martin TREFNÝ, et al. Archeologie krajiny pod Řípem = Archaeology in the landscape around the hill of Říp. Plzeň: Západočeská univerzita, 2011. Opomíjená archeologie. ISBN 978-80-7043-988-3.
GOJDA, Martin, ed. Ancient landscape, settlement dynamics and non-destructive archaeology: czech research project 1997-2002. Praha: Academia, 2004. ISBN 80-200-1215-X.
KUNA, Martin, et al. Nedestruktivní archeologie: teorie, metody a cíle. Praha: Academia, 2004. ISBN 80-200-1216-8.
GOJDA, Martin. Archeologie krajiny: vývoj archetypů kulturní krajiny. Praha: Academia, 2000. ISBN 80-200-0780-6.
GOJDA, Martin. Letecká archeologie v Čechách. Praha: Archeologický ústav AV ČR, 1997. ISBN 80-901934-8-X.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha
Knihovna
Archeologický ústav AV ČR, Praha
Datum zadání dotazu
12.04.2022 10:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu