vývoj humanitních věd
Text dotazu
Dobrý den, prosím o doporučení pramenů, které by mi
pomohly porozumět souvislostem vývoje humanitních věd (zejm. psychologie,
sociologie a ekonomie) ve 20.stol. Zajímá mě především jejich vzájemné
působení a také to, do jaké míry reflektoval vývoj těchto věd
společensko-hospodářskou situaci - a to jak v tržních, tak v plánovaných
ekonomikách. Dále by mě zajímalo, zda někdo popsal vývoj psychologie a
sociologie v ČSR (tzn. od konce 2SV do roku 89). Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Váš dotaz je velmi široký a nejsme si proto jisti, zda ho dokážeme zcela zodpovědět. Knihy, které by přímo vysvětlovaly souvislosti vývoje společenských věd ve 20. století, jsme nenalezli, pomoci by Vám snad mohly některé z těchto publikací:
* PORTER, Theodore M.; ROSS, Dorothy (eds.). The Cambridge history of science. Vol. 7, The modern social sciences. Cambridge : Cambridge University Press, 2003. xxvii, 762 s. ISBN 0-521-59442-1.
* WALLERSTEIN, Immanuel et al. Kam směřují sociální vědy : zpráva Gulbenkianovy komise o restrukturaci sociálních věd. Praha : Sociologické nakladatelství, 1998. 111 s. ISBN 80-85850-65-6.
* KRÁMSKÝ, David. Humanitní vědy dnes a zítra. Liberec : Katedra filosofie Technické univerzity v Liberci : Bor, 2007. 365 s. ISBN 978-80-86807-33-1.
Obsah - http://toc.nkp.cz/NKC/200704/contents/nkc20071715868_1.pdf .
* The Blackwell dictionary of twentieth-century social thought. Oxford : Blackwell, 1994. 864 s. ISBN ISBN 0-631-19575-0.
V Elektronickém katalogu NK ČR - bázi NKC (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) naleznete i knihy věnované dějinám a vývoji jednotlivých oborů, které jste zmínila (sociologie, psychologie, ekonomie), např.:
* Sociology in Europe : In Search of Identity. Berlin : de Gruyter, 1993. 10, 234 s. ISBN 3-11-013845-X. Kniha je částečně volně přístupná na http://books.google.com/books?id=cOqTuIDuuMMC .
* PEAR, Joseph J. A historical and contemporary look at psychological systems. Mahwah, N.J. : Lawrence Erlbaum Associates, 2007. 425 s. ISBN 978-0-8058-5079-6 ; 978-0-8058-5078-9. Kniha je částečně volně přístupná na http://books.google.com/books?id=yLT3KR5LkPAC .
* MILLS, John. A Critical history of economics. Houndmills, Basingstoke, Hampshire ; New York : Palgrave Macmillan, 2002. 239 s. ISBN 0-333-97130-2.
Kniha je online přístupná pro registrované uživatele NK ČR - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002069687&local_base=NKC .
Další literaturu si můžete vyhledat ve zdrojích NK ČR - výše zmíněné bázi NKC a článkové bibliografii ANL (http://aleph.nkp.cz/cze/anl ), ve vyhledávání lze zadat např. dotaz sociologie dějiny a zpřesnit na vyhledávání v poli Předmět (klíčová slova). Důležitým zdrojem informací jsou i zahraniční článkové databáze, které NK ČR zpřístupňuje svým registrovaným uživatelům (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3 ) i v rámci vzdáleného přístupu. Z těchto zdrojů bychom Vám mohli doporučit např. multidisciplinární databáze Ebsco, Wilson Omnifile Full Text Select nebo Web of Knowledge. Pro hledání zahraniční literatury můžete využít i souborný katalog WorldCat, který je částečně volně přístupný na http://www.worldcat.org .
Vývoj sociologie v Československu je velmi podrobně popsán v monotematickém čísle Sociologického časopisu č.5/2004, které je volně dostupné na http://sreview.soc.cas.cz/cs/issue/49-sociologicky-casopis-czech-sociological-review-5-2004. Další články na toto téma publikované v Sociologickém časopise si můžete vyhledat přímo na http://sreview.soc.cas.cz/cs/archive nebo pomocí článkové bibliografie ANL, do pole Zdrojový dokument stačí zadat dotaz Sociologický časopis, výsledky případně můžete dále zpřesnit dalším klíčovým slovem. Soudobé hodnocení vývoje československé sociologie můžete srovnat i jeho vnímáním před rokem 1989:
* KÖTTNER, Mojmír. Vývoj sociologie v českých zemích a na Slovensku. Brno : Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, Fakulta filozifická, 1981. 123 s.
* MACKŮ, Jan. Vybrané kapitoly z dějin československé sociologie. Praha : Socialistická akademie, 1968. 75 s.
* VANĚK, Antonín. Přehled dějin české a slovenské sociologie od roku 1945 do současnosti. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1982. 172 s.
* VANĚK, Antonín. Kapitoly z dějin české a slovenské sociologie. Praha : Univerzita Karlova, 1985. 134 s. Acta Universitatis Carolinae. Philosophica et historica. Monographia ; 95/1982).
Pro seznámení s vývojem československé psychologie bychom Vám doporučili prostudovat knihu "Malé dějiny ...", která obsahuje kapitolu Historiografie české a slovenské psychologie s bibliografií.
* HOSKOVEC, Jiří ; HOSKOVCOVÁ, Simona. Malé dějiny české a středoevropské psychologie. Praha : Portál, 2000. 256 s. ISBN 80-7178-311-0.
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.07.2011 12:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu