Vývoj daně z příjmu
Text dotazu
Dobrý den,
mohli byste mi prosím doporučit nějakou literaturu popisující vývoj daně z
příjmu a reformy týkající se této daně v české republice po revoluci až do
roku 2009?
Odpověď
Dobrý den,
publikace relevantní k uvedenému tématu můžete hledat prostřednictvím elektronického katalogu Národní knihovny ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), do pole Předmět lze zadat spojení jako daně z příjmů česko, daňová soustava, daňový systém (při použití znaménka "?" můžete zadané výrazy rozšířit o libovolný počet znaků, např. na dotaz daň? budou vyhledány záznamy obsahující klíčová slova daně, daňový atd.). Vyhledané záznamy asi nebudou obsahovat publikace popisující přímo vývoj daně z příjmu jako takové, ale můžete získat užitečné dokumenty vztahující se k proměnám daně, legislativě týkající se daní atd. v uplynulých letech. Uvádíme několik dokumentů jako
příklad:
MARCOL, Aleš. Daň z příjmů : průřez právní úpravou : zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů ve všech úplných zněních od roku 1992 podle stavu k 1.1.2002. Praha: Linde, 2002. 485 s. ; 21 cm. ISBN 80-7201-338-6.
MÁCA, Libor. Daň z příjmů: komplexní metodická pomůcka. Praha : Orac, 1999.
638 s. ; 21 cm. ISBN 80-86199-07-X (brož.)
VÍTEK, Leoš. Ekonomická analýza zdanění příjmů. Praha: IREAS, Institut pro strukturální politiku, 2008. 311 s. : il. ; 21 cm. ISBN 978-80-86684-50-5
(brož.)
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200806/contents/nkc20081800245_1.pdf
Přínosnější pro Vás pak budou zejména články, na internetu je volně k dispozici článková bibliografie ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://sigma.nkp.cz/cze/anl), která obsahuje citace článků z denního tisku a vybraných odborných periodik od r. 1991.
Dále Vám můžeme doporučit placené databáze zaměřené na monitoring tisku a médií - Anopress a Newton MediaSearch (obě od r. 1996). Databáze zpřístupňují knihovny pro své registrované uživatele, databázi Anopress můžete využívat také z počítačů studoven NK ČR na základě platného čtenářského průkazu (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3#anopress),
databázi Newton zpřístupňuje např. Městská knihovna v Praze (http://www.mlp.cz/databaze.htm). Pokud byste potřebovala podrobný přehled měnící se legislativy k této problematice, můžete podobným způsobem využít i databázi ASPI (Automatizovaný systém právních informací), přístup k ní je možný v obou knihovnách.
Dále bychom Vám doporučovali hledat v katalozích knihoven či institucí zaměřených na ekonomii či společenské vědy nebo je přímo navštívit, kolegové by Vám mohli doporučit i další zdroje pro vyhledávání. Jedná se např. o Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické (http://ciks.vse.cz), Knihovnu CERGE-EI
(http://www.cerge-ei.cz/library/default.asp) nebo Knihovnu společenských věd T.G. Masaryka v Jinonicích (http://knihovna.jinonice.cuni.cz).
Užitečné zdroje může nabízet také internet, např. portál Česká daňová správa
(http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/index.html) nebo ekonomický portál Econlib (http://www.econlib.cz).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.03.2010 14:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu