vývoj české syntaxe
Text dotazu
Dobrý den, zajímám se o vývoj české syntaxe v první třetině 20. století a tím, jak byl zachycen časopisem Naše řeč. Potřebovala bych poradit se sekundární literaturou k tomuto tématu. Děkuji.
Odpověď
Dobry den,
pokud potrebujete clanky o vyvoji ceske syntaxe z casopisu Nase rec, bylo by treba, abyste si casopis prolistovala. Sluzbu, pri ktere bychom Vam prochazeli jednotliva cisla casopisu, neprovadime. Navic se domnivame, ze material nejspis potrebujete k Vasi diplomove nebo podobne praci a hledani sekundarni literatury je soucasti takove prace.
(Ve fondu NK CR je Nase rec na několika signaturach, pujcuje se prezencne do studovny uzivatelum s platnym ctenarskym prukazem NK CR. Od 24.7. do 6.8.06 je ale cela knihovna pro verejnost uzavrena.) Ve volne pristupnem elektronickem katalogu NKC nebo v clankove databazi ANL na www.nkp.cz jsou nektere bibliograficke záznamy knih/clanku, ktere by mohly obsahovat Vami hledane informace nebo aspon odkazy na ne, napr.:
K vývoji české syntaxe (ve vědeckéch textech z poslední čtvrtiny 19. století). Praha: Karolinum, 1994. 149 s. ISBN 80-7066-844-X.
Studie z vývoje novočeské syntaxe (konjunkce, pronominalizace). Praha: Karolinum, 2005. 139 s. ISBN 80-246-0858-8.
Machackova, Eva
K vyvoji ceske syntaxe / Eva Machackova
Nase rec, Roc. 73, c. 5 (1990), s. 254-255.
Kraus, Jiri, 1935-
Text ocima ceskeho syntaktika / Aut. rec. Jiri Kraus.
Nase rec, ISSN 0027-8203 Roc. 78, c. 5 (1995), s. 248-250.
Doporucovala bych Vam obratit se i na Ustav pro jazyk cesky AV CR http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=knihovna, pripadne si sama projit jimi nabizene zdroje.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.02.2008 14:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu