Vývoj cen nájmu za komunismu
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych vědět jak se vyvíjely ceny nájmu za běžné byty během období 1948 - 1989. Zajímá mě to hlavně vzhledem k tehdejšímu platu.
Děkuji předem za odpověď. Dvořák R.
Odpověď
Dobrý den,
jednoznačnou odpověď na Vámi dotazovanou problematiku dát nemůžeme. Doporučujeme Knihovnu Vysoké školy ekonomické https://knihovna.vse.cz/  nebo Český statistický úřad https://www.czso.cz/csu/czso/kontakty, kde by mohli mít zpracovaná jednotlivá období. Prošli jsme namátkou číselné výkazy statistického úřadu v různých letech, ale údaje v nich nedávají přesnější odpověď. V některých lze např.  vyčíst, jak vysoký plat dostávali pracující v  různém odvětví (průmysl, zemědělství,...), ale ceny nájemného tam nejsou promítnuty, (jen v některých letech jsou uvedeny např. ceny stavebních materiálů), jinde je nájemné uvedeno v procentech z průměrného platu.
Zde je několik ukázek ze statistik různých let:
Struktura hrubých peněžních příjmů a výdajů dělnických domácností:
r. 1955 a 1958 - nájemné a elektřina - 2,6 %; r. 1959 a 1960  2,5%
Struktura hrubých peněžních příjmů a výdajů zaměstnaneckých domácností:
1955 3,4%; 1958 3,1%; 1959 2,9%; 1960 2,8%
Struktura hrubých peněžních příjmů a výdajů domácností členů JZD:
r. 1955, 1958 1,4%; r. 1959, 1960 1,3%
Čerpáno z: Čísla pro každého. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1961.
Skladba peněžních příjmů a výdajů domácností dělníků, zaměstnanců, družstevních rolníků a důchodců v roce 1987 v ČSSR:
Hrubé peněžní příjmy úhrnem (Kč) a z toho nájemné a komunální služby v procentech::
Dělníků 28 224,- Kč                   4,8%
Zaměstnanců 31763,- Kč          5,2%
Družstevníků 27472,-Kč            4,0%
Důchodců 18251,- Kč               11,2%
Zdroj: Čísla pro každého 1989. Praha: SNTL, 1989.
Průměrná měsíční mzda pracovníků v průmyslových podnicích v ČR:
r. 1970 2020,- Kč; 1975 2401,-Kč; 1980 2809,-Kč; 1985 3135,-Kč; 1988 3303,-Kč
Zdroj: Čísla pro každého 1990. Praha: SNTL, 1990.
Nejspíš by šlo dohledat statistiky i z dalších let, ale to by byla potřeba podrobnější analýza, která už nespadá do služeb Ptejte se knihovny.
Na internetu jsme našli příspěvek Pavla Hermana, který namátkou porovnává některé ceny bytů a nájmů. (Údaje, které zde citujeme, jsou převzaté z příspěvku a nejsou námi ověřené):
Porovnání ceny nájmu, bytů v roce 1970 a v roce 2014:
"Za socialismu se ceny nájemného za byt pro dělníky s rodinou pohybovaly kolem 5 procent až 10 procent z platu (cukrovar v Němčicích – podnikový byt 100 Kč, nepodnikový byt ve městě Brno - nájem bytu bez inkasa 200 Kčs, s inkasem 280 Kčs). V kapitalismu, tedy v roce 2014 se ceny nájmů pro dělníky s rodinou pohybují kolem 30 procent až 70 procent z platu (dělník v menším městě z platu 12.000 Kč zaplatí 6.500 Kč až 8.000 Kč). V Praze může mít dělník výplatu kolem 25.000 Kč, zato položka nájemného se pohybuje kolem 14.000 Kč a výše.
Cena vlastního nového bytu v roce 1970 nepřesáhla 24.000 Kčs až 30.000 Kčs, při výplatách studentů po vyučení a dělníků 1.000 Kčs až 3.000 Kč (průměrný a reálný plat 2000 Kč). Výše hypotéky se pohybovala kolem 1 až 2 procent. V kapitalismu, tedy v roce 2014 se ceny zachovalých a nových bytů pohybují mezi 750.000 Kč až 1.800.000 (ve větších městech od 1.500.000 Kč) při výplatách dělníků 10.000 Kč až 25.000 Kč (průměrný plat 26.500 Kč; reálný průměr 15.000 Kč). Výše hypotéky se pohybuje v lepším případě kolem 5 procent."
Zdroj: https://pavelherman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=439207
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.09.2018 15:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu