Vývoj cen
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych našel knihu, kde najdu vývoj cen od roku 1920. Jedná se mi o klasické potraviny, jako je chleba, mouka, mléko, vajíčka, pivo atd.
Existuje nějaká publikace, která tyto informace komplexně nabízí?
Děkuji Vám za odpověď.
S pozdravem
David Vavroš
Odpověď
Dobrý den,
vývoj cen základních potravin na našem území od roku 1920 do současnosti bohužel uceleně žádná kniha neuvádí. Dané údaje ovšem můžete dohledat ve statistických ročenkách. V Národní knihovně ČR je velká část z nich dostupná v příruční knihovně Všeobecné studovny Klementina či v digitalizované podobě na vybraných počítačích v Klementinu prostřednictvím digitální knihovny Kramerius 4: http://kramerius4.nkp.cz/.
Požadované statistické údaje můžete nalézt v následujících dokumentech:
* Statistická příručka republiky Československé. Praha : Státní úřad statistický ; Bursík a Kohout [distributor], 1921-1932.
* Statistická ročenka republiky Československé ... Praha: Orbis, 1934-1959. Ekonomické edice. Statistika. (částečně digitalizovaná - dostupná v systému Kramerius 4)
* Statistická ročenka Československé socialistické republiky. Praha: SNTL, 1959-1989. ISSN 0139-6196. (digitalizovaná - dostupná v systému Kramerius 4)
* Statistická ročenka České a slovenské federativní republiky ... Praha: SEVT, 1990-1992. ISSN 0862-7843. (digitalizovaná - dostupná v systému Kramerius 4)
* Statistická ročenka půdního fondu ČSFR. Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 1990-1992. ISSN 0862-9331. (digitalizovaná - dostupná v systému Kramerius 4)
* Statistické přehledy: Statistický údajový měsíčník České republiky. Praha: Český statistický úřad, 1967-2002. ISSN 0322-7537.
* Statistika: ekonomicko-statistický časopis. Praha: Orbis, 1964- . ISSN 0322-788X. Dostupné také z: http://www.czso.cz/statistika_journal.
* Online: https://vdb.czso.cz/vdbvo/maklist.jsp?kapitola_id=30&expand=1&
Statistiky spotřeby v ČR:
* Spotřeba potravin 1948-2012. Praha: Český statistický úřad, 2013. 59 s. Životní prostředí, zemědělství. Zemědělství. ISBN 978-80-250-2442-3.
* Retrospektivní údaje o spotřebě potravin v letech 1920-2006. Praha: Český statistický úřad, 2008. 52 s. Práce, sociální statistiky. Životní úroveň; roč. 2008. ISBN 978-80-250-1733-3.
* 61 let českého strávníka: spotřeba potravin 1950-2010. Praha: Český statistický úřad, C2012. 19 s. ISBN 978-80-250-2179-8.
Podívat se můžete též do archivu služby Ptejte se knihovny, kde jsou k dispozici odpovědi na vývoj cen na našem území do roku 1938: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/ceny-v-letech-1860-1930 a http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prumerne-ceny-1918-1938
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.08.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu