Výuka telegrafní abecedy
Text dotazu
Zajímám se o metody efektivní výuky Morseovy telegrafní abecedy, aby bylo možné nacvičit příjem a vysílání i na rychlé rádiové spojení (kolem 100 znaků za minutu i více).
Existuje například nějaká metoda barevné tabulky. Ale byly by potřeba postupy, aby znaky přešly přímo do mysli a bylo možné je v rychlosti postřehnout. Sehnat se dají výukové programy do PC a palmtopu, ale někde je uváděno, že tyto programy nebývají dělány podle odborných výukových metod. Je nějaký program odborně uznávaný? Hledám informační zdroje či odkazy na kurzy.
Odpověď
Dobrý den,
více informací k metodám výuky Morseovy obecedy získáte například v níže uvedených zdrojích:
1. v časopise Radioamatér r. 2/2001, název článku: Nácvik Morseovy abecedy pomocí Java Appletu, s.12-13. Dostupný na:
http://www.radioamater.cz/index.php?rubrika=cisla&rocnik=2001&cislo=2
2. dále v časopise Praktická elektronika: r. 9/2001, název článku: Tónový generátor pro výuku Morseovy abecedy
dostupný v:
Název Praktická elektronika A Radio
Nakl. údaje Praha : Amaro, 1996-
Popis (rozsah) sv. ; 30 cm
Link http://www.aradio.cz
Ve fondu
ABA001 [NK ČR Praha] - Roky: 1996- (akt. 2008)
ABA006 [VŠE - CIKS Praha] - Roky: 2004- (akt. 2008), uch. 5
ABA013 [STK Praha] -- sign. R 14321 -- stud. 11826 - Roky: 1996- (akt. 2007)
ABB012 [AV ČR - Fyzikální ústav Praha] - Roky: 1996- (akt. 2008)
ABB033 [AV ČR - Ústav J.Heyrovského Praha] - Roky: 1999- (akt. 2009)
ABC121 [Ústav jaderného výzkumu Řež, a.s. Husinec-Řež] - Roky: 2001- (akt. 2008)
ABD015 [FEL ČVUT - Ústřední knihovna Praha] - Roky: 1997- (akt. 2008)
ABD016 [FS ČVUT - Ústřední knihovna Praha] -- stud. CC 150, 12371.2 - Roky: 2001- (akt. 2008)
BOB012 [AV ČR - Ústav přístrojové tech. Brno] -- sign. D-711- Roky: 1996- (akt. 2008) -- chybí č. 7(1997), č.11,12(1998), č.11(2002), č. 99(2005)
BOD030 [FIT VUT Brno] - Roky: 1999- (akt. 2008)
CLG001 [Městská knihovna Česká Lípa] - Roky: 1999- (akt. 2008)
HKA001 [Studijní a vědecká knihovna Hradec Králové] -- sign. I-501 775, I-501 891 - Roky: 1996- (akt. 2008)
KLG001 [Středočeská vědecká knihovna Kladno] -- sign. IV/1200 - Roky: 1996- (akt. 2008)
LIA001 [Krajská věd. knih. Liberec] -- sign. PB 2894 - Roky: 1996- (akt. 2009)
LID001 [Technická univerzita - Univ. knih. Liberec] -- sign. PB 466C - Roky: 1996- (akt. 2008)
OSD002 [VŠB - TU Ostrava - Ústřední knih.] - Roky: 1996- (akt. 2008) -- chybí č.2/1996
PNA001 [Studijní a vědecká knihovna Plzeň] -- sign. 36A2083 - Roky: 1996- (akt. 2007)
UHF003 [DICOM, s.r.o. Uherské Hradiště] - Roky: 1996- (akt. 2008)
ULG001 [Severočeská vědecká knihovna Ústí nad Labem] -- sign. Č2235 - Roky: 1996- (akt. 2009)
UOG001 [Městská knih. Ústí nad Orlicí] - Roky: 1999- (akt. 2008), uch. 5
VYD001 [VÚ 2630 - SKIS Vyškov] - Roky: 2007- (akt. 2008), uch. 5
ZLC502 [VTÚVM Slavičín] - Roky: 1996- (akt. 2007)
Kopii článku si můžete také objednat přes službu VPK. Více informací o této službě získáte na www.vpk.cz .
3. Dále v publikaci:
Od CB k radioamatérům : provozní příručka radioamatéra.
Na stránkách: http://shop.ben.cz/cz/120980-od-cb-k-radioamaterum.aspx , lze vidět ukázku z knihy a kapitoly Telegrafní abeceda a její výuka .
--------------------------------
Informace k "Metodě barevné tabulky" jsme bohužel nenalezli.
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
23.06.2009 12:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu