Vytisk novin podle konkretniho data
Text dotazu
Dobrý den,chtěla jsem Vás požádat o informaci, zda poskytujete službu, kdy si lze požádat o výtisk novin z určitého data zpětně do minulosti?
Předem Vám děkuji za informaci.
Odpověď
Dobrý den,
ano, službu kopií periodik z určitého data poskytujeme. Pro konkrétnější odpověď bychom potřebovali znát přesněji Váš požadavek; nastíníme Vám tedy alespoň základní informace o službě.
Pro osobní, vědecké či studijní potřeby můžeme zájemci zhotovit kopii novin k určitému datu či k více datům. Do cca 40. let 20. století patří mezi nejžádanější noviny Národní listy, Národní politika, Lidové noviny. Většina těchto periodik byla v průběhu 40. let pozastavena, od této doby tedy nabízíme např. Rudé právo, Lidovou demokracii, Pravdu, Svobodné slovo, Mladou frontu, Zemědělské noviny; od 90. let do současnosti jsou to opět Lidové noviny, Mladá fronta, Právo, Hospodářské noviny.
Část těchto periodik, především staršího data, již byla digitalizovaná a jsou dostupná v digitální knihovně Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/). Z Krameria je tedy možné pořídit kopie některých periodik (např. Rudé právo, Pravda, Národní politika, Národní listy). Ostatní noviny jsou dostupné v originální vázané podobě a kopie by tedy byla pořízena přímo z originálů.
Pokud to předloha dovolí, je možné vyhotovit barevné kopie, které lépe odráží podobu originálních novin. Je však třeba si uvědomit, že starší noviny většinou neobsahovaly barevné obrázky či nadpisy a barva se tedy ve většině případů projeví v žlutohnědém podkladovém papíru. Samozřejmostí je také nabídka klasické černobílé kopie.
Cena za vyhotovení kopie se řídí ceníkem NK ČR (http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/cenik). Černobílá A3 z Krameria 5 Kč, černobílá A3 z originálu 16 Kč. Barevná kopie je za jednotnou cenu 23 Kč/A3. V případě používání originálních vázaných periodik se dále započítává do konečné ceny 30 Kč za přípravu předloh. Hotové kopie je možné si vyzvednout osobně v NK ČR nebo je můžeme poslat poštou (35 Kč balné a poštovné dle tarifu České pošty).
Kopie zhotovené NK ČR jsou dle zákona 121/2000 Sb. určeny výhradně k osobní, studijní nebo vědecké potřebě objednavatele.
Pokud budete mít s ohledem na výše uvedené informace o kopie zájem, napište nám, prosím, Vaši objednávku na adresu reference@nkp.cz.
Obor
Informace o knihovně
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.01.2017 13:59
Irena píše:
Pondělí 24.01.2022 15:54
Dobrý den, bylo prosím možné u Vás objednat vytištění Rudého práva ze dne 11.8.1962 a 18.4.1972?
Se zpoplatněním této služby počítám, i s náklady na poštovné, zašlete mi informaci, jak platbu provést a kam mohu uvést doručovací adresu.
děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 25.01.2022 17:34
Dobrý den,
kopie Rudého práva Vám můžeme zhotovit z obou dat: 11.8.1962 - 6 stran a 18.4.1972 - 8 stran. Kopie novin zhotovujeme ve formátu A3 barevně nebo černobíle, jednostranně nebo oboustranně.
Cena za černobílou stránku je 4,- Kč nebo 16,- Kč s grafickou úpravou, barevně 23,- Kč.
K ceně kopií připočítáváme poplatek za balné 35,- Kč a poštovné dle váhy. Při zasílání poštou vystavujeme fakturu a po její úhradě kopie vytiskneme a odešleme.
Pokud byste si kopie vyzvedla osobně, poplatky za balné a poštovné odpadají.
Napište laskavě v jakém provedení chcete kopie zhotovit a také Vaši adresu a sdělení zda jste/nejste plátce DPH.
Svoji odpověď, prosím, zašlete na adresu reference@nkp.cz. V rámci služby Ptejte se knihovny kopie nezhotovujeme.
Děkujeme, služba PSK
Lucie píše:
Neděle 13.03.2022 18:25
Dobrý den, chtěla by jsem vytisknout noviny z určitého dne.Poradíte mi co a jak a kam napsat!?
PSK - admin píše:
Úterý 15.03.2022 11:58
Pro Vaše osobní, vědecké či studijní potřeby můžeme zhotovit kopii novin k určitému datu či k více datům. Periodika, především staršího data, již byla digitalizovaná a jsou dostupná v digitální knihovně Kramerius (https://ndk.cz/). Ostatní noviny jsou dostupné v originální vázané podobě či také mikrofilmu a kopie by tedy byla pořízena přímo z originálů.
Cena za vyhotovení kopie se řídí ceníkem NK ČR (http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/cenik).
Hotové kopie je možné si vyzvednout osobně v NK ČR nebo je můžeme poslat poštou.
Pokud budete mít s ohledem na výše uvedené informace o kopie zájem, napište nám, prosím, Vaši objednávku na adresu reference@nkp.cz. V objednávce uveďte o jaké konkrétní datum, popřípadě také periodikum, máte zájem.
Jarka píše:
Pondělí 23.01.2023 09:32
Dobrý den, je možné mi prosím vytisknout či zaslat e-mailem Rudé právo či mladou frontu ze dne 18.3.1976? Platba je samozřejmostí!! Děkuji Jarka
PSK - admin píše:
Pondělí 23.01.2023 13:13
Dobrý den, odpověď na Váš komentář Vám posíláme na Váš email. Služba PSK
Lucie v. píše:
Sobota 16.12.2023 00:01
Dobrý den,
je možné mi prosím vytisknout či zaslat e-mailem Mladou frontu ze dne 17. 12. 1958?
Předem děkuji za odpověď.
LV
PSK - admin píše:
Sobota 16.12.2023 09:35
Dobrý den,
papírové kopie novin si můžete objednat na našich stránkách zde: https://www.nkp.cz/sluzby/chci-sluzbu/ziskat-kopie-novin.
Martin Strnad píše:
Úterý 13.02.2024 07:23
Dobrý den. Šlo by prosím vytisknout/poslat mi výtisk Rudého práva z 29.2 1968 ? Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 13.02.2024 10:28
Dobrý den,
objednávku papírových kopií novin můžete vyplnit zde: https://www.nkp.cz/sluzby/chci-sluzbu/ziskat-kopie-novin , anebo nám ji můžete poslat na e-mail: reference@nkp.cz .
Jana Šestáková píše:
Pátek 17.05.2024 14:33
Dobrý den chtěla jsem se zeptat, zda by bylo možné poslat mailem noviny ze dne 28.5.1974 děkuji Šestáková
PSK - admin píše:
Sobota 18.05.2024 10:28
Dobrý den,
kopie z novin pro soukromé nebo studijní účely poskytujeme z důvodu autorských práv v papírové formě. Objednávku papírových kopií novin můžete vyplnit zde: https://www.nkp.cz/sluzby/chci-sluzbu/ziskat-kopie-novin , anebo nám ji můžete poslat na e-mail: reference@nkp.cz .
Jan Pešula píše:
Neděle 19.05.2024 19:06
Pokud vám stačí si příšlušné vydání přečíst, tak Rudé právo z 28.05.1974 je dostupné zde: https://archiv.ucl.cas.cz/[…]/28
Z tohoto dne jsem ještě našel brněnskou Rovnost - https://www.digitalniknihov[…]ffae-47a6-9200-7c483f705b8e (vyžaduje přihlášení s číslem průkazu některé z větších knihoven, občas nefunguje). Několik dalších titulů, které mne z té doby napadají (Mladá fronta. Lidová demokracie, Svobodné slovo, Večerní Praha, Zemědělské noviny - výčet samozřejmě není úplný) bohužel nejsou dostupné online.
Andrea píše:
Pátek 05.07.2024 23:28
Dobrý den,
nechá se sehnat i vydání novin mladšího data? Například z roku 2022?
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 08.07.2024 09:41
Dobrý den,
pro kopii novin mladších než rok 2009 doporučujeme použít archivy deníků Lidové noviny nebo Mladá fronta Dnes.
Jedná se o mnohem rychlejší, kvalitnější a levnější variantu, kterou je stažení a možnost tisku novin z originálních archivů MF Dnes či Lidových novin. Archivy novin naleznete zde: https://www.mfdnes.cz/archiv.aspx a zde: https://www.lidovenoviny.cz/archiv.aspx . Kvalita novin je oproti kopiím z fondu knihovny nesrovnatelná. Platba se provádí formou premium SMS v hodnotě 18,- Kč. Dle informací ze stránek si pro vlastní potřebu můžete noviny také vytisknout. Více informací o Lidovkách naleznete zde: https://www.lidovenoviny.cz/?y=predplatne-ln/faq.htm a zde o Mladé frontě: https://www.mfdnes.cz/?y=predplatne-mfdnes/faq.htm .
Tereza píše:
Úterý 30.07.2024 00:01
Dobrý den, bylo by možné pro studijní účely získat noviny Blesku, Mladé fronty DNES a Práva z období 7.9. - 20.9.2022?
PSK - admin píše:
Úterý 30.07.2024 11:31
Dobrý den,
pro periodika Blesk a Právo doporučujeme databázi Anopress. Jedná se o licencovanou databázi, přístupná je v některých knihovnách, u nás v Národní knihovně ČR např. ve Studovně periodik nebo Referenčním centru a to pro uživatele s platným čtenářským průkazem. (Tento týden je knihovna pro veřejnost uzavřena, přístupna bude od 5.8.2024 po - pá / 9 – 19 hod. Doporučujeme sledovat provozní dobu na stránkách NK ČR https://www.nkp.cz/ .)
Pro Mladou frontu dnes Vám můžeme doporučit archiv MFD, naleznete zde: https://www.mfdnes.cz/archiv.aspx . Ve fondu NK ČR periodika sice jsou, ale nejsou volně přístupná. Jsou ve fondu NKF (archivní fond), případně např. ve stadiu vazby. Další přesnější informace byste mohl získat v Oddělení periodik: https://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/studovna .
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu