vysvětlení přísloví
Text dotazu
Prosím o přesné vysvětlení přísloví: Bez práce
nejsou koláče. Umí vzít za práci. Práce šlechtí. Práce mu jde od ruky.
Odpověď
Dobrý den,
význam Vámi hledaných přísloví je sice celkem jasný, ale nenašli jsme vysvětlení v žádné nám dostupné literatuře. Přísloví je zmíněno, ale význam vysvětlený není.
Bez práce nejsou koláče (není ovoce); Bez píle nedojdeš cíle - toto přísloví v různých obměnách je známo i u jiných národů, v jiných jazycích.
Zdroj: BACHMANNOVÁ, Jitka, SUKSOV, Valentin. Jak se to řekne jinde. Česká přísloví a jejich jinojazyčné protějšky. Praha: Euromedia Group, 2007. ISBN 978-80-242-1878-6.
Práce mu jde od ruky nebo Umí vzít za práci jsme v našich zdrojích jako přísloví nenašli. Hodně běžné je ale Práce šlechtí a Bez práce nejsou koláče; jsou v každém zdroji, který jsme měli při hledání k dispozici.
BITTNEROVÁ, Dana, SCHINDLER, Franz. Česká přísloví. Soudobý stav konce 20.století. Praha: Karolinum, 1997. ISBN 80-7184-440-3. uvádí přísloví trošku obměněno, význam ale má velmi podobný - Práce šlechtí, ale huntuje tělo.
Domníváme se, že příslovím Bez práce nejsou koláče a Práce šlechtí se rozumí, že chci-li něčeho dosáhnout, musím se o to přičinit, nic nespadne samo do klína; pracovitý člověk je fyzicky i psychicky zdatnější, ukázněnější, vytrvalejší, uvědomělejší, vypracovanější, má větší sílu nebo-li je "ušlechtilejší". Pokud by Vám toto naše vysvětlení přísloví nestačilo, obraťte se na odborníky v Ústavu pro jazyk český AV ČR. Na internetu je k dispozici online verze Slovníku spisovného jazyka českého, viz odkaz http://ssjc.ujc.cas.cz/ , který vysvětluje: bez p. nejsou koláče (přísloví) kdo chce něčeho dosáhnout, musí pracovat.
Méně známá "přísloví" Umí vzít za práci nebo Práce mu jde od ruky se dají vysvětlit jednoduše tak, že takový člověk je pracovitý, tzv. umí si na práci zajít, přemýšlí při práci a pracuje efektivně, má sílu, zvládá i těžkou práci, je vytrvalý...
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2012 09:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu