vysvětlení pojmu konkvit
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o vysvětlení pojmu konkvit. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
slovo konkvit se nám bohužel ve slovnících nalézt nepodařilo, nejvíce se Vámi uváděnému slovu konkvit blíží slovo konvikt:
Slovník spisovného jazyka českého. II, H-L. Praha : Academia, 1989. s. 390 konvikt - 1. (dříve) ústav poskytující studentům byt, stravu a výchovný dozor (např. arcibiskupský konvikt), 2. (v 19. stol.) pražský sál, oblíbené společenské středisko
Zmínka o pražském sále se pravděpodobně vztahuje na budovu Konviktu v Praze 1 - http://www.pis.cz/cz/praha/pamatky/konvikt.
Akademický slovník cizích slov. I. díl, A-K. Praha : Academia, 1995. s. 419. ISBN 80-200-0523-4.
konvikt - 1. (hist.) ústav zřizovaný při klášterech a poskytující studentům byt, stravu a výchovný dozor, katolický internát, ubytovna, 2. klášterní budova
Pedagogická encyklopedie. II. díl. Praha : Novina, 1939. s. 4 konvikt - z lat. convictorium - ... konvikt bývá též označován jako internát, pro dívčí konvikty se užívá slovo pensionát, pension, institut ... Konvikty v užším slova smyslu jsou ústavy, v nichž v odloučenosti od vnějšího světa žijí a se stravují studující gymnasia, kteří se chtějí věnovati povolání kněžskému; takovéto konvikty se jmenují též chlapecké či malé semináře, na rozdíl od seminářů velkých či kněžských, kde společně žijí bohoslovci...
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.05.2008 13:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu