Vysvětlení názvu Kamenačky- Kamenáčky Brno
Text dotazu
Dobrý den, připravuji dokument, video ke 111. výročí Základní školy na Kamenačkách 4, v Brně - Židenicích. Pár listin mám již prostudovaných, ale původ slova Kamenačky , někde je uvedeno též Kamenáčky....nelze prostě "vystopovat" , jestli to má souvislost s nějakou pověstí, či je to nějak geomorfologicky podloženo polohou koryta řeky Svitavy....- jsem v koncích....:-( Neví to asi nikdo, myslíte si, že mám nějakou naději ? Díky za jakoukoliv odpověď. Mgr.Monika Kellerová, Brno. :-)
Odpověď
Vážená paní (…),
děkujeme za dotaz. Dohledal jsem několik pramenů, všechny shodně uvádějí tento původ názvu:
Podle starého názvu místní polní tratě
26. 3. 1926 Na kamenačkách (Beim Steinfeld)
17. 3. 1939 Beim Steinfeld - Na kamenačkách
10. 5. 1945 Na kamenačkách
25. 9. 1946 Kamenačky
FLODROVÁ, Milena. Názvy brněnských ulic, náměstí a jiných veřejných prostranství v proměnách času. Brno: Šimon Ryšavý, 2009. ISBN 978-80-7354-073-9.
Následující zdroje uvádí stejný výklad:
FLODROVÁ, Milena. Brněnské ulice a vývoj jejich názvů od 13. století po dnešek. Brno: Magistrát města Brna, 1997.
FLODROVÁ, Milena. Seznam ulic města Brna. Brno: Archiv města Brna, 1982. Vlastivědná knihovna moravská.
FLODROVÁ, Milena, Jaroslav VODIČKA a Blažena GALASOVSKÁ. Seznam ulic města Brna s vývojem jejich pojmenování. 2. opravené a dopln. vyd. Brno: Muzejní a vlastivědná společnost, 1984.
http://encyklopedie.brna.cz/home-mmb/?acc=profil_ulice&load=2329
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
30.11.2016 19:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu