výstavba císařské silnice Mladá Boleslav - Liberec
Text dotazu
Dobrý den, chci se zeptat, zdali je někde v odborné literatuře popsána výstavba císařské silnice Praha – Mladá Boleslav – Česká Lípa – Lužice. Zajímá mě úsek kolem Paceřic, ideálně i s mapou. Dostal jsem se k informaci, že byla dostavěna někdy kolem r. 1813. Děkuji předem za jakýkoliv tip.
Odpověď
Dobrý den,
na obdobný dotaz jsme Vám již tento týden odpovídali v rámci referenčních dotazů Národní knihovny (viz text níže). Pokud byste od nás potřeboval nějaké upřesňující informace, neváhejte se na nás prosím obrátit.
K tématu „císařské silnice“ Praha – Mladá Boleslav – Turnov – Liberec, doporučujeme následující monografie:
* KARPAŠ, Roman. Kniha o Liberci. Liberec: Dialog, 2004, s. 92. ISBN 80-86761-13-4. (https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001311200&local_base=NKC ) - Dostupné také z počítačů v knihovně s přístupem do Národní digitální knihovny: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:0556384cd1975d65834be01eba2629a5 (o císařské silnici se hovoří zvláště na straně 92)
* ROUBÍK, František. Silnice v Čechách a jejich vývoj. V Praze: Společnost přátel starožitností čsl., 1938. 113, [II] s. Stopami věků; č. 4-5. (https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000803106&local_base=NKC )
* Pragoprojekt (firma). Silnice a dálnice v České republice: vývoj stezek, cest, silnic a dálnic na našem území od nepaměti až po současnost. Rudná: Agentura Lucie, 2009, s. 23. ISBN 978-80-87138-14-4. (https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002028376&local_base=NKC ) Dostupné také z počítačů v knihovně s přístupem do Národní digitální knihovny: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:70f9e720-4b79-11e5-8b04-5ef3fc9bb22f (o císařské silnici se hovoří zvláště na straně 23)
Zajímavý by pro Vás mohl být i příspěvek:
* Beneš, Luděk. Obrazové a písemné prameny k silniční síti a silniční dopravě v Muzeu Mladoboleslavska. Luděk Beneš. In: Na kolech do světa : po silnicích nejen Českého ráje a Pojizeří : referáty z vědecké konference konané ve dnech 17.-18. dubna 2015 v Mladé Boleslavi / Semily ; Turnov ; Jičín : Státní oblastní archiv v Litoměřicích - Státní okresní archiv Semily pro Pekařovu společnost Českého ráje v Turnově, 2016 s. 154-161.
(k objednání v katalogu knihovny: https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002944584&local_base=NKC )
Velké množství starších map již bylo digitalizováno. Mapy jsou volně přístupné v digitálních mapových sbírkách:
·         http://oldmaps.geolab.cz/
·         https://www.natur.cuni.cz/geografie/mapova-sbirka/digitalni-mapova-sbirka
·         http://dms.euweb.cz/databaze.php
·         https://sites.google.com/a/staremapy.cz/www/sbirky-starych-map-v-cr
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.03.2023 05:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu