Vysoké školy a university v okupované Evropě. 1939-1945
Text dotazu
Dobrý den, je všeobecně známo že od 17. listopadu 1939 byly uzavřeny až do konce války všechny vysoké školy na území Protektorátu Čechy a Morava. Zajímalo by mě, ale jaké byla situace ve vysokém školství v jiných nacisty okupovaných zemích za války? Fungovaly vysoké školy ve Francii, Belgii, Polsku, Norsku , Dánsku , Nizozemsku apod? NEbo byly uzavřeny tak jako v Čechách a na Moravě?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
2. světová válka zasáhla do fungování všech vysokých škol, které se dostaly  pod nadvládu nacistického Německa. Židovští studenti museli školy opustit a značnými čistkami prošly i profesorské sbory. Po celou dobu války byly úplně uzavřeny vysoké školy, které navštěvovali Poláci a Češi. V Polsku navíc byly  uzavřeny též střední školy. Německé školy v těchto zemích fungovaly dále (např. německá část Karlovy univerzity). Hlavní vysokoškolské ústavy v jiných zmíněných zemích fungovaly po celou dobu války či alespoň velkou část tohoto období. Některé z nich byly uzavřeny v roce 1943 a pozdějších válečných letech, popřípadě jejich uzavření souviselo se stávkami. Například univerzita v Oslo byla uzavřena v roce 1943, univerzita ve Vilniusu taktéž v roce 1943 (její činnost byla obnovena v roce 1944), univerzita Sorbonne  po demonstraci  11. 11. 1940 (její činnost byla opět obnovena).
Ucelený přehled toho, jak fungovaly univerzity v tomto období, bohužel není v českém jazyce k dispozici. Pokud by Vás tato problematika zajímala podrobněji, doporučujeme Vám zapůjčit si prostřednictvím meziknihovních služeb následující publikace k tématu:
* Rudy, Solomon W. Total War and Twentieth-Century Higher Learning: Universities of the Western World in the First and Second World Wars. Rutherford, N.J: Fairleigh Dickinson University Press, 1991. Print.
* Cardozier, Virgus R. Colleges and Universities in World War II. Westport, Conn. u.a: Praeger, 1993. Print.
* Lowe, Roy. Education and the Second World War: Studies in Schooling and Social Change. Routledge, 2014. Print.
Použité zdroje:
* https://www.sorbonne.fr/en/the-sorbonne/history-of-the-sorbonne/la-sorbonne-au-xxe-siecle-de-lancienne-universite-de-paris-aux-13-universites-parisiennes/
* https://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Poland_during_World_War_II
* THE HISTORY OF POLISH EDUCATION (dostupné online)
* http://www.haaretz.com/world-news/europe/1.783536
* http://www.uio.no/english/about/facts/how-uio-changed-norway/nazis-closed.html
* https://www.vu.lt/en/about-us/history
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.08.2017 17:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu