Vysoké školství za 1. republiky
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne kolik a jaké vysoké školy byly v Československé republice za
1. republiky.
Odpověď
Dobry den,
zcela presnou souhrnnou informaci za cele obdobi trvani Ceskoslovenske republiky Vam bohuzel nemuzeme poskytnout. Ceske vysoke skolstvi se zvlaste po vzniku Ceskoslovenska pomerne rychle vyvijelo, vzniklo nekolik novych univerzit a vysokych skol a zaroven take nektere vysokoskolske ustavy zanikly. Kniha "Vyvoj skolstvi a vzdelani v Ceskoslovensku" uvadi, ze pocatkem roku 1920 bylo v Ceskoslovensku 14 vysokych skol (10 ceskych, 3 nemecke a 1 slovenska). Ve zpravach "Skoly v republice Ceskoslovenske ve skolnim roce ..." se v letech 1921/22 az 1926/27, ktere jsme meli k dispozici, uvadi 16 az 17 vysokych skol.
Zakladni dobovy prehled ceskoslovenskeho vysokeho skolstvi, ktery  najdete napr. v "Masarykove slovniku naucnem" z roku 1925, jsme doplnili o informace z dalsich pramenu:
* univerzity: Universita Karlova v Praze (zalozena 1348, http://www.cuni.cz/UK-374.html), Universita Masarykova v Brne (zalozena 1919, http://www.muni.cz/history), Universita Komenskeho v Bratislave (zalozena 1919, http://www.uniba.sk/index.php?id=67), Nemecka universita v Praze
* fakulty mimo svazek universitni - na nove zrizovanych univerzitach (tj. v Brne a Bratislave) nebyly jiz zakladany bohoslovecke fakulty, ktere byly budovany mimo univerzity jako samostatne ustavy: Cyrillo-Metodejska fakulta bohoslovecka v Olomouci (zbytek drivejsi moravske univerzity vznikle v roce 1573, http://www.upol.cz/fakulty/cmtf/), Husova evangelická bohoslovecka fakulta  v Praze  (zalozena  1919, http://web.etf.cuni.cz/ETF-55.html),
teologicka vysoka skola cirkve evangelicke na Slovensku v Bratislave (http://www.fevth.uniba.sk/index.php?id=22), katolicka fakulta bohoslovecka v Bratislave (zrizena byla zakonem c. 441 z 1919, jeji skutecny vznik byl vsak dlouho odkladan, http://www.frcth.uniba.sk/index.php?id=1708)
* vysoke skoly technicke:  Ceske vysoke uceni technicke v Praze (zalozeno 1717, do skolniho roku 1920/21 byl pouzivan nazev Ceska vysoka skola technicka v Praze, http://www.cvut.cz/cs/historie), Cesky vysoka skola technicka v Brne (http://www.vutbr.cz/index.php?page=vut&wapp=portal&parent=1&tail=1&lang=0),
Nemecka vysoka skola technicka v Praze (zalozena 1803), Nemecka vysoka skola technicka v Brne (zalozena 1849)
* ostatni vysoke skoly: Vysoka skola zemedelska v Brne (zalozena 1919, http://www.mendelu.cz/cz/o_univerzite), Vysoka skola banska v Pribrami (1849, v roce 1945 premistena do Ostravy, http://www.vsb.cz/okruhy/univerzita/historie-soucasnost-vize/historie),
Vysoka skola zverolekarska v Brne (zalozena 1918,
http://www.vfu.cz/vseob_inf/historie.html)
* akademie umeni: Akademie vytvarnych umeni v Praze (zalozena 1779, http://www.avu.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=171, vysokoskolsky status ziskala podle knihy "Dejiny vyssiho skolstvi a vzdelanosti ..." v roce 1926)
* volne univerzity (skoly pro cizince):  Ukrajinska volna universita v Praze,  Ruska pravnicka fakulta v Praze (zalozena 1922), Ukrajinska hospodarska akademie v Podebradech (poprve se objevuje  ve zprave "Skoly v
republice Ceskoslovenske ve skolnim roce 1924/25")
Masarykuv slovnik naucny uvadi mezi vysokymi skolami take Vysokou skolu obchodni, ktera se vsak ve zpravach "Skoly v republice Ceskoslovenske ve skolnim roce ..." objevuje jako soucast Ceskeho vysokeho uceni technickeho.
Vysoka skola obchodni byla zalozena narizenim vlady z cervence 1919 jako Ceskoslovenska statni vysoka skola obchodni v Praze, jeji prvni a druhy rocnik byly otevreny v nasledujicim skolnim roce. Prvni dva roky mela existovat jako samostatny odbor Ceske vysoke skoly technicke a osamostatnit se mela od skolniho roku  1921/22. Profesorsky sbor Vysoke skoly obchodni posleze neshledal zadne duvody pro samostatnou existenci skoly, a proto jiz v roce 1922 rozhodl o jejim trvalem zacleneni do svazku vysoky skol Ceskeho vysokeho uceni technickeho. Toto rozhodnuti bylo potvrzeno az zakonem o reorganizaci Vysoke skoly obchodni z roku 1929. Mezi vysokymi skolami je v nekterych pramenech zminovano i mistrovske oddeleni hudebni konzervatore v Praze, tuto informaci se nam vsak nepodarilo overit.
Mezi vysoke skoly, ktere byly zalozeny  s delsim casovym odstupem po vzniku CSR, se na zaklade Rozkazu prezidenta republiky T.G.Masaryka ze 30.6.1934 zaclenily dve vojenske skoly, a to Vysoka valecna skola (http://www.army.cz/avis/publikace/srdce_armady/prvni_republika/vys_skola_pr
aha.pdf), ktera vznikla z Valecne skoly zalozene  v roce 1921 a Vysoka skola intendantska (http://www.army.cz/avis/vojenske_rozhledy/2000_2/vondra.htm),
ktera navazala na Intendantskou skolu. V roce 1937 pak bylo jeste prijato rozhodnuti o zrizeni Vysokeho uceni technickeho v Kosicich - druhe vysoke skoly na Slovensku, pocinaje skolnim rokem 1938/39. Tato vysoka skola zacala prakticky fungovat az v dobe Slovenskeho statu, protoze hned po zrizeni byla premistena do Presova, odtud do Martina, a konecne do Bratislavy, kde dostala v roce 1939 nazev Slovenska vysoka skola technicka (http://www.stuba.sk/new/generate_page.php?page_id=210).
Nektere vysoke skoly, ktere existovaly na nasem uzemi jeste pred vznikem samostatne republiky, ukoncily svou cinnost v prvnich letech existence Ceskoslovenska. Brzy po vzniku CSR zrusila cirkevni vrchnost evangelickou augsburskou akademii v Presove (zalozena 1666) a profesori byli 10.10.1919 propusteni. Madarska univerzita v Bratislave byla uzavrena koncem roku 1918/1919, v cinnosti byla ponechana jenom madarska pravnicka fakulta a to do konce roku 1920/21 (jako rok ukonceni cinnosti jsme nalezli take rok 1921/22), kdy byla i tato fakulta uzavrena. Ve  skolnim roce 1921/22 byla tez uzavrena madarska statni pravnicka akademie v Kosicich (zalozena 1659) a kralovska katolicka akademie v Bratislave (zalozena 1783).
pouzita literatura:
* Ceska technika = Czech Technical University. V Praze : Ceske vysoke uceni technicke, 2004. s. 130. ISBN 80-01-03165-9.
* Skoly v republice Ceskoslovenske ve skolnim roce 1921/22. Praha : Statni urad statisticky, 1924. 344 s. (Ceskoslovenska statistika ; Svazek 17).
* Skoly v republice Ceskoslovenske ve skolnim roce 1922/23. Praha : Statni urad statisticky, 1925. 212 s. (Ceskoslovenska statistika ; Svazek 24).
* Skoly v republice Ceskoslovenske ve skolnim roce 1923/24. Praha : Statni urad statisticky, 1925. 273 s. (Ceskoslovenska statistika ; Svazek 29).
* Skoly v republice Ceskoslovenske ve skolnim roce 1924/25. Praha : Statni urad statisticky, 1926. 291 s. (Ceskoslovenska statistika ; Svazek 34).
* Skoly v republice Ceskoslovenske ve skolnim roce 1925/26. Praha : Statni urad statisticky, 1927. 285 s. (Ceskoslovenska statistika ; Svazek 39).
* Skoly v republice Ceskoslovenske ve skolnim roce 1926/27. Praha : Statni urad statisticky, 1928. 269 s. (Ceskoslovenska statistika ; Svazek 50).
* KUZMIN, Michail Nikolajevic. Vyvoj skolstvi a vzdelani v Ceskoslovensku.
Praha : Academia, 1981. s. 119-200.
* VONDRASEK, Vaclav ; CHRASTIL, Sylvestr ; NEMEC, Petr. Priprava vyssich velitelu a stabnich dustojniku v cs.armade v letech 1918-1993. Brno : VA Brno, 1999. s. 22. 80-85960-09-5.
* KEPRTA, Josef. Organisace a sprava ceskoslovenskeho skolstvi : uvod do studia. Praha : Statni pedagogicke nakladatelstvi, 1956. s. 42.
* Masarykuv slovnik naucny. Dil I, A-C. V Praze : Ceskoslovensky kompas, 1925. s. 1111.
* NOVOTNY, Miroslav. Dejiny vyssiho skolstvi a vzdelanosti na jihu Cech od stredovekych pocatku do soucasnosti. V Ceskych Budejovicich : Jihoceska univerzita, 2006. s. 130. ISBN 80-7040-883-9.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.07.2009 11:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu