Vysoká škola politická a Universita 17. listopadu
Text dotazu
Dobrý den,
před nějakou dobou, když jsem se o to zajímal a chtěl jsem výsledky zaznamenat i pro ostatní do Wikipedie, jsem nabyl dojmu, že o Vysoké škole politické ÚV KSČ (která figurovala i pod jinými názvy, viz https://cs.wikipedia.org/wi[…]strany_%C4%8Ceskoslovenska, zkr. VŠP) a o Universitě 17. listopadu (https://cs.wikipedia.org/wiki/Universita_17._listopadu, USL) není možné najít žádné podrobnější informace (fragmenty, na které jsem narazil, jsem zapsal do obou zmiňovaných článků). Nepodnikl jsem ale žádnou zevrubnou rešerši, jen takové lehčí hledání na Googlu a v databázi NK, a je tak možné, že mi mnoho zdrojů uniklo. Existují o těchto školách, silně spojených s bývalým režimem, nějaké publikace nebo další informace?
Děkuji Vám mnohokrát.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Snažili jsme se dohledat ještě nějaké další zdroje k daným tématům, které by byly jiné, než jaké uvádíte ve svých článcích na Wikipedii. Níže uvádíme základní přehled. Pokud byste měli zájem o hlubší rešerši, službu si můžete objednat online zde: https://wwwnew.nkp.cz/sluzby/reserse.
Články a studie:
DINUŠ, Peter. Vysoká škola politická ÚV KSČ v letech 1953-1969. In: Vědní koncepce KSČ a její institucionalizace po roce 1948. 2010, s. 213-249.
https://www.knihovny.cz/Record/usdbibl.KNA01-001245516
DINUŠ, Peter. Vysoká škola politická ÚV KSČ. Studia politica slovaca: časopis pre politické vedy, najnovšie politické dejiny a mezinárodné vzťahy. 2008, roč. 1, č. 2, s. 14-32. ISSN 1337-8163.
https://www.knihovny.cz/Record/usdbibl.KNA01-002136073
KNOTKOVÁ, Veronika. Vysoká škola politická a sociální v Praze, 1945-1949 (1952). In: Pražský sborník historický. 2015, s. 363-380. ISBN 978-80-86852-69-0. ISSN 0555-0238.
https://www.knihovny.cz/Record/usdbibl.KNA01-002088589
DEVÁTÁ, Markéta. Vysoká škola politická a sociální v systému Národní fronty (1945-1949/1952). Východočeské listy historické, 2010, 27, s. 52-63. ISSN 1211-8184. ISBN 978-80-7405-104-3.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001350128&local_base=ANL
Knihy:
DEVÁTÁ, Markéta et al. Vědní koncepce KSČ a její institucionalizace po roce 1948. Praha: Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, 2010. 279 s. Práce z dějin vědy = Studies in the history of sciences and humanities; sv. 23. ISBN 978-80-7285-123-2.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=004732118&local_base=SKC
Politickovýchovná práce na Universitě 17. listopadu: bulletin fakulty společenských věd na pomoc ročníkovým vedoučím pro předmět aktualit. 1. vyd. Praha: Universita 17. listopadu, 1973. 124 s.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000465408&local_base=SKC
UNIVERZITA 17. LISTOPADU a LANG, Jaromír, ed. Kulturně historický sborník Univerzity 17. listopadu v Praze. Sv. 1. Vyd. 1. Praha: Universita 17. listopadu, 1974. 332 s. Acta Universitatis XVII. novembris Pragensis; Sv. 1.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=009862548&local_base=SKC
UNIVERZITA 17. LISTOPADU a LANG, Jaromír, 1914-1979, ed. Kulturně historický sborník Univerzity 17. listopadu v Praze. Sv. 2, Díl 1. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1975. 620 s. Acta Universitatis XVII. novembris Pragensis; Sv. 2, část 1.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=009862534&local_base=SKC
UNIVERZITA 17. LISTOPADU a LANG, Jaromír, 1914-1979, ed. Kulturně historický sborník Univerzity 17. listopadu v Praze. Sv. 2, Díl 2. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1975. 236 s. Acta Universitatis XVII. novembris Pragensis; Sv. 2, část 2.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=009862525&local_base=SKC
HOLEČKOVÁ, Marta Edith. Příběh zapomenuté univerzity: Universita 17. listopadu (1961-1974) a její místo v československém vzdělávacím systému a společnosti. Vydání první. Praha: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, 2019. 202 stran. Fontes; 26. svazek. ISBN 978-80-7308-921-4.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=008223428&local_base=SKC
Použité zdroje
Souborný katalog ČR: https://wwwnew.nkp.cz/[…]/knihy
Knihovny.cz: https://www.knihovny.cz/
Google Scholar: https://scholar.google.com/
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.10.2023 18:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu