vysocké zelí
Text dotazu
Kdy se v literatuře poprvé objevuje pojem Vysocké zelí (krajová odrůda zelí z oblasti Krkonoš) ? V kterých pramenech je jeho popis, vlastnosti, někdejší rozšíření, význam apod.? Bylo uznáno jako oficiální odrůda v sortimentu zeleniny u nás a použito při šlechtění jiných odrůd zelí? Děkuji předem za laskavé odpovědi.
Odpověď
Dobrý den, o vysockém zelí jsme bohužel mnoho informací nenalezli. Podrobnější údaje uvádí pouze publikace od Václava Lukáše "Vysoké nad Jizerou: pohledy do minulosti daleké i nedávné" (Vysoké nad Jizerou, 1992. Str. 35.), ze které nejspíše pochází i text ve Wikipedii
(http://cs.wikipedia.org/wiki/Vysok%C3%A9_nad_Jizerou):
"Vysocké zelí bývalo další proslulostí Vysokého, neboť: "není nad vysocké bačky, perník a hlavatku", jak napsala Marie Markvartová ve svých "Jeřabinách". Hlavatka jsou sazenice červeného zelí, které pěstovali ze semene pachtýři záhonů obecních "hlavatišťat" na slunném staroveském návsí.
Hlavatku prodávali pěstitelům červeného "vysockého" zelí v okolí Vysokého, ale i do Hamrl, Tanvaldu, Šumburku, Kořenova a do horských vesnic za Jizerou. Tam všude bylo vysazováno na stráních, kde foukal vítr, který prý působil, že bylo špičaté a křehké. Již kolem roku 1645 je záznam v městských registrech, že se na Vysocku vedle žita, ovsa a lnu pěstovalo i zelí. Teď už je pěstují v okolí Vysokého jen někteří záhumenkáři z hlavatky vypěstované na zahrádkách poblíž bývalých Hlavatišťat."
Další informace byste mohl ještě nalézt v následujících článcích (nalezené v článkové databázi ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících,
http://sigma.nkp.cz/cze/anl):
1) Špičaté, hlavaté, horské zelí z Krkonoš. In: Zahrádkář. ISSN 0139-7761. Roč. 38, č. 10 (2006), s. 16-17.
* Brassica oleracea capitata * zelí * krajové odrůdy * habitus rostlin * výsadba * spon * nároky rostlin
* červené zelí
2) BAŠTA, Jiří. Zelaři zpod Vysokého : návštěva. In: Krkonoše - Jizerské hory. -- Vrchlabí. -- ISSN 0323-0694. -- Roč. 37, č. 12 (2004), s. 43-45.
Článek je dostupný i na internetu:
http://krkonose.krnap.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=8018&Itemid=4
Vysocké zelí není uvedeno jako odrůda v Listině povolených odrůd (Listina povolených odrůd polních plodin, zelenin, kořeninových a technických plodin, léčivých rostlin, ovocných druhů a révy vinné : platná od roku 1995 / sestavil Státní kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně, odborodrůdového zkušebnictví. -- Praha : Agrospoj, [1995]. 262 s. ; 21 cm. ISBN 80-7084-124-9 (Ministerstvo zemědělství ČR : brož.). Naučný slovník zemědělský (Díl W-Ž. Praha: Ústav vědeckotechnických informací pro zemědělství, 1992. Str. 279. ISBN 80-209-0239-2) uvádí, že ve šlechtění zelí se původně užívaly výběry z krajových odrůd, později kmenové šlechtění s tvorbou syntetických populací, v 80. letech nastupují hybridy F1. Konkrétní krajové odrůdy používané pro šlechtění však nezmiňuje.
Pro získání podrobnějších informací můžete ještě využít službu Infopult (http://www.agronavigator.cz/ptejte_se.asp), kterou provozuje Zemědělská a potravinářská knihovna (http://www.uzei.cz/left-menu/zemedelska-a-potravinarska-knihovna.html).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.10.2009 17:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu