Výslovnost slova
Text dotazu
Dobrý den,
jak se prosím správně čte slovo "pointa", pojnta či poenta? Děkuji.
S pozdravem
Vojtěch Kadlec
Odpověď
Dobrý den,
správně by se slovo "pointa" mělo vyslovovat [poenta].
Jazykové dotazy zodpovídá i Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/; telefonní poradenství je bezplatné).
Použité zdroje
pointa. In Internetová jazyková příručka. C 2008-2017 Jazyková poradna ÚJČ AV ČR, v. v. i.. [cit.19.6.2017.]. Dostupné z: http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=pointa.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.06.2017 08:00
Lucie Slámová píše:
Úterý 01.08.2023 08:39
Prosím o výslovnost slova pajetka ve smyslu flitr.
PSK - admin píše:
Úterý 01.08.2023 09:33
Dobrý den,
nenašli jsme záznam o tom, že by se slovo pajetka vyslovovalo jinak než jak se píše. Na změny ve výslovnosti neupozorňuje ani Internetová jazyková příručka a hesla v Akademickém slovníku cizích slov a ve Slovníku spisovného jazyka českého: https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=pajetka.
Na následující stránce si v doprovodném videu k článku můžete prohlédnout rozhovor s módní návrhářkou, která použije také slovo pajetky: https://www.super.cz/670076[…]dla-sexy-rafinovanost.html.
Domníváme se, že slovo se do češtiny dostalo z francouzského jazyka – francouzské slovo „paillette“ znamená flitr, pajetka, zrnko zlata (v písku), šupinka.
Zdroj: VLASÁK, Václav. Francouzsko-český, česko-francouzský slovník. Voznice: Leda, 2002, s. 392. ISBN 80-85927-97-7.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu