Výslovnost latinských jmen
Text dotazu
Dobrý den,
jeden pán mi řekl, že: ,,Cicero a Caesar se četli v době kdy žili - to znamená v 1. století před Kristem - s k to znamená kaisar a kikero a teprve 2 až 3 století po Kristu se začali vyslovovat s c to znamená klasicky Cicero a César.". Je to pravda?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
z dostupné literatury vyplývá, že výslovnost latiny se v době starých Římanů (období 1. stol. př. n. l. až začátku 1. stol. n. l.) od dnes používané výslovnosti skutečně lišila. Výslovnost, kterou u nás v současné době používáme, je výslovnost pozdněantická - středověká. I v současnosti se ovšem v některých zemích můžete setkat s tzv. restituovanou výslovností, tedy výslovností, která se alespoň částečně navrací k původní antické výslovnosti.
Ve staré antické latině by opravdu "Cicero např. sám sebe vyslovoval [kikero], Caesar [kaisar] atd." (KEPARTOVÁ, 2005, s. 42").
Velmi zajímavě a přehledně je tato problematika zpracována v knize:
*  KEPARTOVÁ, Jana. Římané a Evropa: [antické dědictví v evropské kultuře]. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2005. 298 s. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze; 3. ISBN 80-246-0862-6.
Použité zdroje
KEPARTOVÁ, Jana. Římané a Evropa: [antické dědictví v evropské kultuře]. Praha: Karolinum, 2005, s. 42. ISBN 80-246-0862-6. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:f1f22730-7590-11e9-8ed5-5ef3fc9ae867
STEHLÍKOVÁ, Eva a Univerzita Karlova. Antické divadlo. V Praze: Karolinum, 2005, s. 366. ISBN 80-246-1105-8. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:04d186a0-ac58-11e8-830e-005056825209
SVOBODA, Ludvík. Encyklopedie antiky. Praha: Academia, 1974, s. 31. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:dc737050-7d87-11e8-bb44-5ef3fc9ae867
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.05.2024 09:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu