-
To se mi líbí
-
Doporučit
Vážená paní, vážený pane,
slyšela jsem vyslovovat slovo jadel jako žadel. Jak se prosím správně vyslovuje?
Děkuji.
Dobrý den,
Podle zjištěných informací je typ pařeného sýra jadel českého původu. V Československu začal být vyráběn koncem 50. let 20. století, byť použitá technologie jeho uchovávání v solném nálevu je typická po jihoevropské a balkánské sýry. Z tohoto důvodu si dovolujeme usuzovat, že výslovnost slova by správně měla být česká, tj. jadel. Výslovnost s hláskou "ž" by pravděpodobně byla přípustná u francouzského rodilého mluvčího, v běžné hovorové češtině by se však nemělo jednat o správný jazykový tvar.
V případě zájmu můžete také zkusit kontaktovat Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český (https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html).
LIKLER, Ladislav a AUGUSTA, Pavel. Historie mlékárenství v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, II. díl. Praha: Milpo media, 2001. s. 41. ISBN 80-8609-819-2. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:2d016e20-839e-11e8-bb44-5ef3fc9ae867
DUFEK, Oldřich a HAVELKA, Vladimír. Sýry v kuchyni. Praha: SZN, 1990. s. 13. ISBN 80-209-0123-X. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:8c8903e52bd2871896e80afd7d1947f9
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jadel
Jazyk, lingvistika a literatura
--
10.05.2021 08:00