Výslovnost jadel
Text dotazu
Vážená paní, vážený pane,
slyšela jsem vyslovovat slovo jadel jako žadel. Jak se prosím správně vyslovuje?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Podle zjištěných informací je typ pařeného sýra jadel českého původu. V Československu začal být vyráběn koncem 50. let 20. století, byť použitá technologie jeho uchovávání v solném nálevu je typická po jihoevropské a balkánské sýry. Z tohoto důvodu si dovolujeme usuzovat, že výslovnost slova by správně měla být česká, tj. jadel. Výslovnost s hláskou "ž" by pravděpodobně byla přípustná u francouzského rodilého mluvčího, v běžné hovorové češtině by se však nemělo jednat o správný jazykový tvar.
V případě zájmu můžete také zkusit kontaktovat Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český (https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html).
Použité zdroje
LIKLER, Ladislav a AUGUSTA, Pavel. Historie mlékárenství v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, II. díl. Praha: Milpo media, 2001. s. 41. ISBN 80-8609-819-2. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:2d016e20-839e-11e8-bb44-5ef3fc9ae867
DUFEK, Oldřich a HAVELKA, Vladimír. Sýry v kuchyni. Praha: SZN, 1990. s. 13. ISBN 80-209-0123-X. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:8c8903e52bd2871896e80afd7d1947f9
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jadel
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
10.05.2021 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu