Výskyt příjmení Kroulík a Groulík v polovině 17. století a dříve.
Text dotazu
Dobrý den.
V dotazu (datum zadání dotazu 14.06.2016 16:08), je uvedeno cituji: "rejstřík k Berní rule z roku 1654 uvádí v obci Dolní Sloupnice (soudní okres Litomyšl, panství Litomyšl) dva sedláky a jednoho zahradníka s příjmením Kroulík (jinde v republice se toto příjmení, dle Berní ruly, nevyskytovalo).".
Prosím o potvrzení, že je tím myšleno, že se toto příjmení vyskytovalo pouze v soudním okrese a panství Litomyšl, nikoliv jen v obci Dolní Sloupnice?
Ve kterých dalších obcích se toto příjmení vyskytuje a kdo je zde konkrétně zmíněn?
Obdobně by mě zajímalo, ve kterých obcích se vyskytuje příjmení Groulík a kdo je v nich konkrétně zmíněn.
Je znám výskyt tohoto příjmení (Kroulík/Groulík) i v 16. století?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
k prověření výskytu osob s příjmením „Kroulík“ a „Groulík“ jsme použili generální rejstřík ke všem svazkům Berní ruly:
Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. Praha: Libri. ISBN 80-7277-058-6.
Nositeli příjmení „Kroulík“ byly podle ruly tři osoby:
-Kroulík, Jan – kraj: Chrudimsko, obec: Dolní Sloupnice, soudní okres: Litomyšl, panství/statek: Litomyšl; zahradník.
-Kroulík Václav – kraj: Chrudimsko, obec: Dolní Sloupnice, soudní okres: Litomyšl, panství/statek: Litomyšl; sedlák.
-Kroulík, Vít – kraj: Chrudimsko, obec: Dolní Sloupnice, soudní okres: Litomyšl, panství/statek: Litomyšl; sedlák.
Použitý rejstřík je shrnutím všech jmen ze všech svazků Berní ruly z roku 1654, takže pokud rejstřík řadí příjmení „Kroulík“ jenom do obce Dolní Sloupnice, podle Berní ruly se toto příjmení pravděpodobně nikde jinde nevyskytovalo.
Příjmení „Groulík“ se podle zmíněného rejstříku v Berní rule nenachází.
Výskyt těchto příjmení v 16. století bohužel neumíme ověřit v nám dostupných zdrojích. S tímto dotazem Vám doporučujeme obrátit se na odborníky v oblasti genealogie. Můžete zkusit kontaktovat Českou genealogickou a heraldickou společnost (kontakty zde: http://www.genealogie.cz/kontakty/), anebo také můžete zkusit využít služby různých portálů, které za poplatek nabízejí vyhotovení rodokmenů.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.01.2022 16:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu