Výskyt přijmení - Berní rula
Text dotazu
Dobrý den.
Prosím o propátraní rejstříku k Berní rula a soupisu poddaných na výskyt příjmení našich předků. Jedná se nám o:
Šanda, Schanda, Shanda - v okolí Poděbrad - Vestec.
Špalek, Schpalek,Shpalek - v okolí Hradce Králové - Popovice, Přím.
a Řehák - kraj Královehradecký (minule (29.11.) jsem se již ptal, ale tuhle variantu příjmení jsem neuvedl).
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme rejstřík k Berní rule a k uvedeným příjmením jsme našli následující informace:
Šanda, schanda, Shanda - okolí Poděbrad - Vestec
* příjmení Shanda/Šanda se v rejstříku vyskytuje, ale v jiných lokalitách než uvádíte
Špalek, Schpalek, Shpalek - v okolí Hradce Králové, Popovice, Přím.
* příjmení Špalek se v hradeckém kraji vyskytuje následovně:
Jméno; obec; panství; pozn.
Jakub; Kostelec n. Ohří; Kostelec n. Ohří; zahradník Jan; Oseček; Poděbrady; chalupník Jiřík; Hejnice; Žampach; sedlák Václav; Hejnice; Žampach; chalupník Václav; Dobruška; Opočno; chalupník
Řehák - Kraj Královehradecký
* Řeháků je v hradeckém kraji velké množství, více jak 30. Upřesněte prosím lokalitu, jinak není možné seznam osob s tímto příjmením vypsat. Pokud byste měl zájme, můžeme Vám poslat kopie (cca 2 strany) se soupisem těchto lidí, příp. se můžete stavit v NK ČR a do rejstříku nahlédnout.
Použité zdroje
ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.12.2015 10:13
Durst píše:
Pátek 24.04.2020 10:24
Dobrý den.
Prosím o propátraní rejstříku k Berní rula na výskyt příjmení mých předků. Jedná se nám o:
Bäumelt - snad kdekoliv, poslední zápis v Stupné u Pecky
Hampel - Horní Brusnice
Durst - snad kdekoliv, poslední zápis V Dolním Lánově
PSK - admin píše:
Úterý 28.04.2020 10:06
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. S pozdravem PSK.
Simon píše:
Úterý 07.09.2021 07:57
Dobrý den.
Prosím o propátraní rejstříku k Berní rula na výskyt příjmení mých předků. Jedná se nám o Wagner ze Štikova u Nové Paky.
PSK - admin píše:
Pondělí 13.09.2021 09:55
Dobrý den,
Vaše rodina měla ve vsi velmi slušné postavení. V Berní rule jsou evidováni dva Wagnerové z této vsi (patrně bratři) Adam a Jan. Tipujeme, že se jednalo o bratry, protože majetek byl mezi ně rovnoměrně rozdělen, viz níže:
Adam Wagner vlastnil 12 rolí, z nich na zimu sel 3 a na jaře 2, měl 1 potah, choval 2 krávy a 3 jalovice
Jan Wagner vlastnil 13 rolí, z nich na zimu sel3 a na jaře 2, měl 1 potah, choval 4 krávy a 2 jalovice
S přátelským pozdravem služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu