Výskyt jména Zítek v Berní rule
Text dotazu
Dobrý den,
vyskytuje se v Berní rule Prácheňského kraje v obcích Pechova Lhota a Kovářov příjmení Zítek (případně Zytek, Zyttek)? Vím na 100%, že jich tam žilo několik kolem roku 1675. Nevěřím, že dvacet let předtím tam nikdo nebyl. Je ale otázka zda ta Pechova Lhota tou dobou nepatřila pod Milevsko, co se Berní rula ztratila.
Nepodařilo se mi zatím Berní rulu prácheňského kraje vypůjčit ( prý celá ani nevyšla)
Odpověď
Dobrý den,
v současné době je Národní knihovna ČR pro veřejnost uzavřena. S tím je spojeno pozastavení expedice knih ze skladišť. Do Berní ruly - kraj Prácheňský nemůžeme proto v současné době nahlédnout. K dispozici ovšem máme rejstřík ke všem Berním rulám.
Zde je uvedena pouze jedna osoba z Prácheňského kraje s příjmení Zítek (Zytek, Zyttek), a to sedlák Jakub Zítek ze Šumavských Hostic.
Je ovšem možné, že se pro dané obce (Pechova Lhota, Kovářov) Berní rula  nedochovala. Zvláště v tomto kraji se tak stalo u celé řady panství.
V případě Vašeho zájmu můžeme přímo do Berní ruly - kraj Prácheňsko nahlédnout po znovuotevření knihovny.
Použité zdroje
ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.08.2014 16:25
Karel Zítek píše:
Úterý 17.03.2015 10:37
znám odpověď na tuto otázku. můžete předat tazateli můj e-mail? (teda pokud jsem se neptal já - i to je při mé zapomnětlivosti možné)
ono je to na delší povídání. Na rodokmenu těchto Zítků usilovně s kolegou pracuji a tuto záhadu máme vyřešenu. I kdyby BR z 1654 pro PL byla Zítek tam nebude. On totiž v té době teprve jako Jiří Drška do PL přichází, bere si (V)Čelákovou ze statku U Mikšů - dceru Václava (V)Čeláka a on a další 3 generace se pak mnohde píší Drška neb Zítek (jinde jen Drška nebo jen Zítek) neb se tento stává (V)Čelákovým zetěm - zítem - Zítkem viz i původ toho jména od jazykovědců. stejně tak se (V)Čelák někde píše Mikeš po statku neb tak již to tehdy bývalo, že se lidé bez problému přejmenovali podle řemesla, statku, a jinak.
PSK - admin píše:
Úterý 17.03.2015 10:54
Dobrý den, děkujeme za nabídku. Kontakt na Vás jsme původnímu tazateli předali. Přejeme úspěšné další bádání.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu