výskyt jména Oppitz
Text dotazu
od jaké doby se v ČR vyskytuje jméno Oppitz ?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Oppitz vzniklo pravděpodobně z osobního jména Albrecht (německý etymolog z 19. století Josef Blumer jej ve svém díle Die Familiennamen von Leitmeritz und Umgebung vykládá z moravského místního jména Haukwitz; dle badatele původu českých příjmení Josefa Beneše je možný i původ z českého slova „opice“).
Jméno ve tvaru „Opitz“ je doloženo v Litoměřicích v letech 1615-1617 (pravděpodobně se jedná o nejstarší zmínku). Přesné určení, odkdy se dané jméno vyskytuje v českých zemích, je ale poněkud složitým úkolem, a to především kvůli specifickým podmínkám, ve kterých se příjmení na našem území vyvíjela. Jak píše prof. Dobrava Moldanová ve své práci Naše příjmení, česká příjmení vznikala během několika století, od 14. do 18. století – nejprve u šlechty, potom u měšťanů a svobodných sedláků. Vývoj společnosti a zdokonalování veřejné správy vyžadovaly přesnou evidenci osob a tato potřeba vedla k ustalování příjmení: Dědičnost a neměnnost příjmení byla u nás uzákoněna v r. 1780. Tehdy také dostali svá příjmení i bezzemci a čeleď. Dnešní grafická podoba příjmení se datuje od pravopisné reformy v polovině 19. století.
Dle statistik Ministerstva vnitra zpřístupněných na stránkách http://kdejsme.cz současně žije na území ČR 57 osob s příjmením Oppitz a 48 osob s příjmením Oppitzová (především v Libereckém kraji); 44 osoby s příjmením Opitz a 41 osob s příjmením Opitzová (nejvíce v okolí Hradce Králové a na Sokolovsku).
Použité zdroje
Moldanová, D.: Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
http://kdejsme.cz
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.10.2015 19:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu