Výška sochy Lenina a podstavce na náměstí v Mladé Boleslavi.
Text dotazu
Socha byla na náměstí umístěna v r. 1965 a odstraněna asi v r. 1990. Potřebovala bych výšku podstavce. Socha údajně měřila 3 metry.
Odpověď
Dobrý den,
bronzová socha V.I. Lenina v Mladé Boleslavi byla 3 metry vysoká, umístěná na šestimetrovém podstavci. Vážila 930 kilogramů.
Pomník byl dílem akademického sochaře Vladimíra Relicha podle návrhu prof. J. Laudy a byl slavnostně odhalen u příležitosti prvomájových oslav v roce 1965. Socha Lenina byla mírně rozkročena, prostovlasá, s oběma rukama ve výši prsou zaklesnutýma za rozepnuté sako a vestu. Socha byla z Leninova náměstí, dnes Republiky, odstraněna na jaře roku 1990. Po přechodném zapůjčení do soukromého muzea ve Zbožíčku na Nymbursku je nyní vystavena v Muzeu komunismu v Praze (http://muzeumkomunismu.cz), které sídlí v paláci Savarin v ulici Na Příkopech.
Použité zdroje
* Herčík, Karel. Sochy a pomníky. Mladá Boleslav: [Statutární město Mladá Boleslav, 2006?]. Str. 24, 26.ISBN 80-260-3949-1.
* Rudé právo. 1965, roč. 45-46, č. 124 (6.5.1965), s. 1. Volně dostupné v digitalizované podobě na stránkách Ústavu pro českou literaturu AV ČR - http://archiv.ucl.cas.cz/[…]/1.png.
* Rudé právo. 1965, roč. 45-46, č. 120 (2.5.1965), s. 4. Volně dostupné na stránkách ÚČL AV ČR - http://archiv.ucl.cas.cz/[…]/4.png.
* http://boleslavsky.denik.cz[…]nich-dopisech-20141119.html
* http://magazin.e15.cz/regio[…]az-na-jare-roku-1990-853354
* http://dejinyasoucasnost.cz/[…]/
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.09.2015 14:08
Václav Kalousek píše:
Pondělí 13.06.2016 16:30
Mladoboleslavští byli stateční lidé. Vždyť v roce 1965 postavili Vladimíra Uljanoviče před okresní soud.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu