Výška skoku u rotvajlera
Text dotazu
Dobrý den,
mohl by pes (zejm. rotvajler) vyskočit do železničního vozu, jestliže výška jeho podlahy je 110 cm nad temenem kolejnice, a výška takového skoku by byla 105-145 cm?
Odpověď
Dobrý den,
pro toto plemeno není typické skákání do výšky avšak s výcvikem jsou schopní se účastnit různých soutěží, které zahrnují i skok přes překážky, např. u mondioringu musí přeskočit až 1–1,2 metrů vysokou překážku. Některé zdroje uvádí, že rotvajler může vyskočit i přes 1,5 metru, nicméně se to nedá spolehlivě prověřit.
Zdroje:
- Podle webu The Pawsite Co. patří rotvajler mezi 16 nejvýše skákajících plemen psů. Údajně by měl být schopen vyskočit asi 3 stopy (cca 91,5 cm), někteří dokonce 5–6 stop (cca 152–183 cm): https://thepawsitive.co/blogs/happytails/dog-breeds-that-jump-high-and-highest-jumping-dogs (citováno 16. 8. 2024)
- Ve videu je rotvajler uveden mezi jinými plemeny jako vysoko skákající. Video: World’s Highest Jumping Dog and All About Why Dogs Jump Up. In: Youtube [online]. 09.06.2023 (citováno 16. 8. 2024) Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=1jz59tNPZIE. Kanál WoofWoofTV
- HOROVÁ, Eva a Česká zemědělská univerzita v Praze. Kynologický výkladový slovník. Praha: Ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze a vzdělávacím centrem SVOPAP vydalo nakl. CanisTR, 2012, s. 163. ISBN 978-80-213-2283-7. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:741fe7b0-76f2-11e6-8340-5ef3fc9ae867) (citováno dne 19. 8. 2024)
- Mezinárodní pravidla mondioringu: https://www.fci.be/medias/MON-REG-en-17191.pdf (citováno dne 20. 8. 2024)
- http://www.mondioringklub.cz/news/mondioring-poslusnost-a-skoky-2-cast-/ - jedná se o dvoudílný přepis článků z časopisu Psí sporty (Psí sporty: agility – dogdancing – dogfrisbee(…). 2007, roč. 1, č. 5. Ústí nad Labem: Czech Press Group, 2007. ISSN 1802-1867. a Psí sporty: agility – dogdancing – dogfrisbee(...). 2007, roč. 1, č. 6. Ústí nad Labem: Czech Press Group, 2007. ISSN 1802-1867)
Dále o rotvajlerech např.
- HOROVÁ, Eva a Česká zemědělská univerzita v Praze. Kynologický výkladový slovník. Praha: Ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze a vzdělávacím centrem SVOPAP vydalo nakl. CanisTR, 2012, s. 226. ISBN 978-80-213-2283-7. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:798bb120-76f2-11e6-8340-5ef3fc9ae867 (heslo rotvajler)
- JÖNAS, Wilhelm. Rotvajler. Přeložila Eva Horová. První vydání. V Praze: Fortuna Print, 2001. 157 stran. ISBN 80-86144-87-9.
- ŠTĚPÁNSKÝ, Karel a František HORÁK. Služební a pracovní plemena psů. Praha: SZN, 1974, s. 63–97 Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:96c38a40-1bfb-11ea-9fce-005056827e52 (citováno 16. 8. 2024)
- VERHOEF-VERHALLEN, Esther a Hana VÁLKOVÁ. Psi: velký obrazový lexikon. Čestlice: Rebo, 2007, s. 116–118. ISBN 978-80-7234-888-6. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:f586e7a0-361d-11e7-97e2-00505682520 (citováno dne 20. 8. 2024)
- https://www.rkcr.cz/ (stránky českého Rottweiler klubu)
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.08.2024 20:24