Výše průměrné mzdy v určitých letech
Text dotazu
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat, zda je možné někde dohledat úroveň průměrné mzdy obyvatelstva na území současné České republiky např. v letech 1900, 1910, 1919, 1920, 1931, 1932, 1946 a 1953 (před měnovou reformou) ?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
průměrné mzdy obyvatelstva z uvedených let bude nutno hledat v rozličných pramenech.
Jelikož se Váš dotaz dotýká hlavně statistických ročenek, Váš dotaz jsme směřovali na Český statistický úřad, který nám potvrdil, že bude nejlepší navštívit knihovnu Českého statistického úřadu (https://www.czso.cz/csu/czso/knihovna) a nahlédnout tam do tištěných dobových publikací.
Pro zjištění údajů o mzdách po roce 1918 má knihovna prezenčně k dispozici prvorepublikové statistické příručky a ročenky, statistické ročenky protektorátu i poválečnou statistickou ročenku z roku 1948.
Tabulky o mzdách z let 1918-1937 a 1948-1983 naleznete v souhrnné Historické statistické ročenky ČSSR (vyd. 1985), která je také k dispozici v knihovně výše zmíněného Českého statistického úřadu, ale i v Národní knihovně, a to i s možností absenčního vypůjčení.
(Historická statistická ročenka ČSSR. 1. vyd. Praha: SNTL, 1985. 910 s.)
Co se týče období před rokem 1918, v knihovně statistického úřadu se dochovaly některé z dobových statistických výstupů v němčině. Pro zjištění, zda obsahují i údaje o mzdách doporučujeme knihovnu navštívit.
Pokud máte zájem šířeji prozkoumat vývoj hospodářství v naší historii, odkazujeme na několik knih:
JAKUBEC, Ivan et al. Hospodářský vývoj českých zemí v období 1848-1992. Vyd. 1. Praha: Oeconomica, 2008. 289 s. ISBN 978-80-245-1450-5.
LACINA, Vlastislav, ed. a PÁTEK, Jaroslav, ed. Dějiny hospodářství českých zemí od počátku industrializace do současnosti. Sv. 3, Období první Československé republiky a německé okupace 1918-1945. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1995. 219. [17] s.ISBN 80-7184-051-3.
BRÝDLOVÁ, Hana. Úroveň mezd a jejich vzájemné relace v československém hospodářství v letech 1937-1942. Praha: Ekonomický ústav Československé akademie věd, 1966. 40 s. Výzkumné publikace Ekonomického ústavu ČSAV; 8.
Inspiraci a užitečné odkazy můžete také nalézt i pod dřívějšími dotazy zodpovězenými v rámci služby PSK:
http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/vyvoj-cen
http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/danove-prijmy-statniho-rozpoctu-a-prumerna-mzda-1848-1992
Dále doporučujeme navštívit onu knihovnu Českého statistického úřadu či se obrátit na jejich informační službu:
https://www.czso.cz/csu/czso/historie_statistiky_v_cechach_do_roku_1918
infoservis@czso.cz
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.01.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu