Výrok politika
Text dotazu
Dobrý den,
potřeboval bych zjistit citovatelný zdroj výroku Klementa Gottwalda o tom,
že je třeba naplnit staré měchy novým vínem.
Vím, že vyšly nějaké svazky vybraných Gottwaldových projevů, ale nemám je
zrovna po ruce a věc spěchá. Je také otázka, zda je tam právě tento projev
zařazen. Hlavně bohužel nevím, kdy a kde to řekl...
Odpověď
Dobry den,
Vami uvadeny citat puvodne pochazi z Noveho zakona (napr. Lukas 5:33-39, Marek, 2:21-22). Bohuzel neni v nasich silach prochazet sebrane spisy K.Gottwalda a neni to ani smyslem sluzby Ptejte se knihovny. Tento vyrok v souvislosti s K.Gottwaldem jsme nalezli v zapisu z 9. schuze Narodniho shromazdeni Republiky ceskoslovenske z 19.6.1948 (
Pokusili jsme se proverit alespon projevy K.Gottwalda od unora 1948 do
19.6.1948 a vybrane Gottwaldovy citaty, ktere byly uverejnene v nize uvedenych publikacich. Formulaci "nalevat nove mechy starym vinem" jsme vsak nenalezli, v nekterych projevech se pouze objevuji pasaze, ktere lze chapat ve smyslu uvedeneho vyroku.
* GOTTWALD, Klement. Kupredu, zpatky ni krok! : (Unor 1948). Praha : Orbis, 1952. 221 s.
* GOTTWALD, Klement. Spisy. [Sv.] XV. Praha : Statni nakladatelstvi politicke literatury, 1961. s. 13-63.
* GOTTWALD, Klement. Spisy. [Sv.] XIV. Praha : Statni nakladatelstvi politicke literatury, 1958. s. 238-440.
* GOTTWALD, Klement. Slova stale ziva : vybrane pasaze z projevu Klementa Gottwalda. Gottwaldov : Okresni knihovna, 1971. 14 s.
* Klement Gottwald : 1896-1953. Praha : Orbis, 1954. 307 s. Kniha obsahuje krome fotografii i citaty z Gottwaldovych projevu.
* 1945-1968. Trebic : Akcent, 2001. 143 s. ISBN 80-7268-199-0.
Pokud byste mel zajem, muzete si Spisy Klementa Gottwalda prostudovat osobne v NK CR. Knihy je nutne si ke studiu predem objednat prostrednictvim naskenovanych Generalnich katalogu ( http://katif.nkp.cz/katalogy.aspx ), doba expedice jsou 2-3 hodiny. Spisy by mely byt ve fondu NK CR ve vice exemplarich, z tohoto duvodu naleznete jejich zaznam na vice listcich naskenovanych katalogu. Odkaz na objednavku se nachazi vzdy v levem hornim rohu naskenovaneho listku. Pri zadani Vasi e-mailove adresy do formulare objednavky Vas bude system pravidelne informovat o prubehu objednavky. Stav objednavky si muzete overit po zadani zakladnich identifikacnich udaju o objednavce i na   http://katif.nkp.cz/Objednavky.aspx >> Uzivatel knihovny.
Pro objednani prostrednictvim naskenovanych katalogu neni nutne mit platny ctenarsky prukaz NK CR, pro samotne studium objednaneho dokumentu ve studovnach NK CR je vsak jiz nezbytny. Blizsi udaje o registraci uzivatelu naleznete na   http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98#regist
race, na webu NK CR jsou k dispozici i informace o provozni dobe jednotlivych studoven a Haly sluzeb, ktera vystavuje ctenarske prukazy ( http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Provozni_doba&submenu3=65 ). Zaznamy dalsich Gottwaldovych del naleznete v Elektronickem katalogu NK CR - bazi NKC ( http://sigma.nkp.cz/cze/nkc ), signatury pro objednani je vsak vetsinou nutne vyhledat v naskenovanych Generalnich katalozich I a II.
* GOTTWALD, Klement. Spisy. Praha : Svoboda, 1950-1961.
zaznam v Generalnim katalogu I > skrin Goetz - Haem > zasuvka Gort-Goug > zaznamy c. 1129-1133 zaznam v Generalnim katalogu II > skrin GOTTM - HARTM > zasuvka GOTTM-GOTTWALD K > zaznamy c. 171-191
Dale Vam muzeme doporucit, abyste zkusit kontaktovat odborna pracoviste, např. Ustav pro soudobe dejiny AV CR - http://www.usd.cas.cz/cs/stranky/oddeleni/oddeleni-pro-vyzkum-stezejnich-otazek-obdobi-1945-1989.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.03.2008 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu