Výrok Churchilla
Text dotazu
Dobrý den, chci vás poprosit o odpověď na
následující otázku: Britský ministerský předseda Winston S. Churchill
pronesl za druhé světové války výrok, který vstoupil do dějin: "Ještě nikdy
v dějinách lidských konfliktů nebylo tak velké množství lidí zavázáno takové
hrstce." Tato slova byla pronesena na adresu:
1.mužů, kteří se podíleli na rozluštění německého šifrovacího stroje Enigma
2.příslušníků americké námořní pěchoty, kteří 6. června 1944 dobyli Point du
Hoc 3.námořníků ze spojeneckých konvojů, kteří dopravovali vojenský materiál
pro SSSR 4.československých parašutistů, kteří provedli atentát na Reinharda
Heydricha 5.příslušníků britského královského letectva (Royal Air Force)
Odpověď
Dobrý den,
správnou odpověď na Váš dotaz nabízejí i některé důvěryhodné články na internetu:
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/1322192-churchill-uctil-piloty-mnoho-lidi-vdeci-za-zivot-nemnohym
* http://www.rozhlas.cz/zpravy/evropa/_zprava/773351
Více informací byste mohla nalézt v následujících publikacích:
* JOHNSON, Paul. Churchill. 1. vyd. Brno : Barrister & Principal, 2010. ISBN 978-80-87029-879.
* GILBERT, Martin. Churchill. 1. vyd. v českém jazyce. Praha : BB art, 2002. ISBN 80-7257-921-5.
* NESBIT, Roy Conyers. Historie R.A.F. v obrazech : pamětní vydání k 55. výročí bitvy o Británii. 1. vyd. [Praha] : Svojtka a Vašut, 1995. ISBN 80-7180-051-1.
aj.
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc, Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc, portálu Knihovny: https://www.knihovny.cz/ a databáze ANL: http://aleph.nkp.cz/cze/anl
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.03.2012 15:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu