výrok: Češi = "smějící se bestie"
Text dotazu
Dobrý den,
zabývám se psaním úvah o společnosti a v jedné své takové úvaze jsem přemýšlel, proč R. Heyndrich (údajně ale před ním ještě Goebels a po něm K.H. Frank), o nás o Češích prohlásil, že jsme "smějící se bestie". Jestli tak skutečně vystihoval naši typickou národní povahu a proč? Vedla jej k tomu nějaká konkrétní zkušenost či jiná příčina?
Moc děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Zasíláme Vám odpověď z archivu služby Ptejte se knihovny :
Dobrý den, přesný citát Reinharda Heydricha se nám dohledat nepodařilo, ale pravděpodobně jej použil. V knize Dramatické i všední dny protektorátu se lze dočíst z jedné depeše: "Nálada výborná. Protektorát je zemí úsměvů. Němci nás jmenují Lachende Bestien." Toto je míněno ironicky, ale naznačuje to jisté zobecnění - výraz byl pravděpodobně používán častěji. Zda citát skutečně řekl původně Heydrich, nebo jej převzal od jiného představitele třetí říše (např. Goebblese) se nám také nepodařilo objasnit, proto bychom Vám doporučili obrátit se na Vojenský historický ústav, který spolupracuje na službě Ptejte se knihovny také. Kontakt na tento ústav naleznete na stránkách Ptejte se knihovny pod složkou zúčastněné knihovny.
Zdroje:
Dramatické i všední dny protektorátu / Jan Gebhart, Jan Kuklík. -- Vyd. 1.. -- Praha : Themis, 1996. -- 288 s., [16] s. il. ; 21 cm.
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/smejici-se-bestie/?searchterm=smějící se bestie
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.12.2012 08:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu