Výroba žinylky na Hlinecku mezi světovými válkami
Text dotazu
Dobrý den,
velmi ráda bych se Vás zeptala, jaké továrny/firmy se zabývaly výrobou žinylkového zboží na Hlinecku v období mezi světovými válkami, případně, zda některé z nich vyvážely své zboží i mimo Evropu. Osobně pocházím z Hlinska a velmi ráda bych se o historii této specifické výroby dozvěděla více informací.
Předem Vám děkuji za kladné vyřízení, budu se těšit na Vaši odpověď.
S pozdravem a přáním pěkného dne
Odpověď
Dobrý den,
níže uvádím materiály z fondu naší knihovny, které jsou na váš dotaz dostupné v naší knihovně, informace ze Sborníku národního památkového ústavu naleznete v příloze. Doporučujeme především publikaci "Historie a současnost podnikání na Chrudimsku" kde je obsáhlá kapitola Textilní výroba a kratší Textilní průmysl.
Použité zdroje
Historie a současnost podnikání na Chrudimsku / [Historickou část zpracoval kolektiv autorů Jan Frolík ... [et al.] Žehušice : Městské knihy, 2004. ISBN: 80-86699-17-X
Kapitoly: Textilní výroba a Textilní průmysl (str. 72-90)
Národní památkový ústav. Územní odborné pracoviště v Pardubicích Sborník Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Pardubicích za rok ...ISBN: * 978-80-87104-26-2 (chyb.) ISBN: 978-80-904097-3-6 ISBN: 978-80-904097-4-3 ISBN: 978-80-904097-8-1 ISBN: 978-80-87626-00-9 ISBN: 978-80-87626-01-6 ISBN: 978-80-87626-02-3 ISBN: 978-80-87626-03-0 ISBN: 978-80-87626-05-4
Stať: Vojancová: Výroba žanilky na Hlinecku (str. 75-76)
Ruprecht, František: Syndikát Svazu čsl. Výrobců bavlněného žinylkového dekoračního zboží se sídlem v Hlinsku,
In: Východ Roč. 21, č. 15 (19380415), s. 1
In: Východ: list české státoprávní demokracie pro východní Čechy. Pardubice: Cyril Čechrák, 1918-1939. ISSN 1801-2582.
V Betlémě tká žinylkové plédy. Nositel tradice lidových řemesel: Josef Fidler původně tkalcem být nechtěl, ale už na střední škole si postavil první stav. Chrudimský deník, 2016, 25(210), s. 3. ISSN 1802-0992.
Nečina, Marek. Tkadlec Josef Fidler šíří slávu hlinecké žinylky. Chrudimský deník, 2017, 26(212), příloha Týdeník Chrudimsko, s. 8-9. ISSN 1802-0992.
Vojancová, Ilona. Žinylku z Hlinska vyváželi do světa. Pardubický deník, 2014, 23(177), s. 2. ISSN 1802-1042.
Technický slovník naučný : Ilustrovaná encyklopedie věd technických. 1. díl, A až Barvitost. 4539 hesel s 1538 vyobrazeními v tekstu a 2 barevné přílohy / Vladimír Teyssler ; Václav Kotyška Praha : Borský a Šulc, 1927.
Díl AB : str. 876-877
Díl VŽ: str. 1145
Díl HJ: str. 600-601
Přílohy
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Pardubice
Knihovna
Krajská knihovna v Pardubicích
Datum zadání dotazu
06.11.2017 10:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu