výroba skla
Text dotazu
Dobrý den,pro svou semninární práci bych potřeboval poradit, z jakých knižních nebo internetovýchh zdrojů bych mohl čerpat informace o výrobě skla, zejména pak vodního skla. Děkuji za pomoc a přeji hezký den.
Odpověď
Dobrý den, výrobou skla se zabývají následující publikace, mnoho z nich je však již staršího vydání:
1) VONDRUŠKA, Vlastimil. Sklářství. Praha : Grada, 2002. 273 s. ISBN 80-247-0261-4.
2) KLEBSA, Vladimír. Technologie skla a keramiky. 1. [díl], Sklo. Liberec : Vys. škola strojní a textilní, 1981. 311 s.
3) PETRÁŠOVÁ, Helena a kol. Technologie skla pro 2. ročník SPŠ sklářských. Praha : SNTL, 1982. 276 s.
4) ŠINDELÁŘ, Dušan. Typologie výroby skla. Praha : Ústav bytové a oděvní kultury, 1973. 65 s.
5) Historie sklářské výroby v českých zemích. 3 sv. Praha : Academia, 2003-2005. ISBN 80-200-1103-X (soubor).
Obsahuje:1 díl. Od počátků do konce 19. století. 2005. 760 s., [72] s. barev. obr. příl. -- 2. díl/1. sv. Od konce 19. století do devadesátých let 20. století. 2003. 483 s., [24] s. barev. obr. příl. -- 2. díl/2. sv. Od konce 19. století do devadesátých let 20. století. 2003. 569 s., [32] s. barev. obr.příl.
6) DVOŘÁK, Svatopluk. Foukač dutého skla : Technologie pro 1. až 3. roč. odb. učilišť a učňovských škol. Praha : SNTL, 1970. 264 s.
7) STANĚK, Jaroslav. Foukání a lisofoukání skla : Pomocná kniha pro stř.
prům. školy sklářské. Praha : SNTL, 1971. 225 s.
8) MEDKOVÁ, Jiřina. Povídání o českém skle. Praha : SPN, 1979. 232 s.
9) GOERK, Herbert. Tažení plochého skla : Pomůcka pro posl. sklářských škol všech stupňů. Praha : SNTL, 1966. 445 s.
10) Tvarování plochého skla : Učeb. pomůcka pro žáky stř. a vys. škol se sklářskou specializací. Praha : SNTL, 1974. 309 s.
11) KOTŠMÍD, František. Základy technologie skla : Určeno pro posl. 4. roč. strojní fak., obor sklářské stroje. Liberec : Vys. škola strojní a textilní,
1967. 245 s.
12) LHOTA, Miroslav. Speciální technologie skla : Určeno pro posl. fak. anorganické technologie. Praha : SNTL, 1967. 197 s.
13) LHOTA, Miroslav.  Speciální technologie skla : Určeno pro posl. fak. anorganické technologie. 2. [díl]. Praha : SNTL, 1969. 162 s.
14) VOLF, Miloš Bohuslav. Technická skla a jejich vlastnosti. Praha : SNTL, 1987. 318 s.
Přímo vodnímu sklu se pak věnují tyto dokumenty:
ANTOŠ, Petr. Vodní sklo : výroba, struktura, vlastnosti a použití. Ústí nad Labem : Silchem : Sand team, 2002. 135 s. ISBN 80-238-9515-X.
KOTLÍK, Petr. Stavební materiály historických objektů - materiály, koroze, sanace. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 1999. 112 s. ISBN 80-7080-347-9.
- obsahuje informace o vodním skle (viz
http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_isbn-80-7080-347-9/pdf/032.pdf)
Záznamy všech výše uvedených publikací naleznete v elektronickém katalogu NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), údaje o možnosti výpůjčky (pouze na základě čtenářského průkazu NK ČR) jsou shromážděny pod ikonou Exempláře. Zejména starší dokumenty mohou obsahovat pouze signaturu Národního konzervačního fondu (začína římskou I, II nebo III), který se běžně nepůjčuje. Je potom nutné dohledat signaturu exempláře k vypůjčení pro pro prezenční studium do studovny v naskenovaných katalozích Katif (http://katif.nkp.cz) - záložka Katalogy, Generální katalog II (pro dokumenty vydané po r. 1950).
Užitečné by pro Vás mohly být i stránky:
* http://www.jablko.cz/Zajimavosti/Technika/Zajim_techn_5.htm
* http://www.vetropack.cz/htm/glasherstellung_5.htm
* http://www.kampomaturite.cz/%5Cdata%5CUSR_001_PICTURES%5CSKLO.DOC
* http://www.luckyglass.cz/cs/vyroba_skla.html
* http://www.maturita.cz/referaty/referat.asp?id=6158
Další prameny k Vaší seminární práci by Vám mohli poradit také ve více technicky zaměřených knihovnách, např. Státní technická knihovna (http://www.stk.cz, účastní se také služby Ptejte se knihovny - ptejteseknihovny@stk.cz) nebo Ústřední knihovna Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (http://knihovna.vscht.cz/).
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2008 09:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu