výroba motorových paliv za 2. světové války
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych vědět, z čeho se vyráběla motorová paliva v chemickém závodě v
Litvínově za 2. světové války.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
tento dotaz by bylo lepší asi směrovat na nějakou technicky založenou knihovnu nebo přímo na Vysokou školu chemicko technologickou http://www.vscht.cz/homepage. Další směr hledání informací by mohl být přímo chemický závod v Litvínově http://www.ecmost.cz/cd/data/prumysl/podniky/chemopetrol/spolecnost/historie
.htm, kde na webových stránkách podniku, v historii, mimo jiné čteme:
"Během prvních šesti let výstavby a provozování podniku (od roku 1939 do roku 1945) se na poměrně malém kousku země vystřídalo více než 40 tisíc zajatců ze všech částí válčící Evropy, ale i tisíce totálně nasazených občanů tehdejšího protektorátu Čechy a Morava. Úkolem německé továrny STW (Sudetenländische Treibst- offwerke AG Oberleutensdorf) bylo zásobovat německou frontu pohonnými hmotami vyrobenými z hnědého uhlí z bohatých zásob severočeské hnědouhelné pánve. První cisterny motorové nafty opustily továrnu již v prosinci 1941. Následkem bombardování v letech 1944 a 1945 anglickými a americkými  spojenci byl závod ze 70 % zničen..."
Ze vzpomínek za války totálně nasazeného Evžena Patery (PATERA, Evžen.
Vzpomínky na "Hydrák" v Záluží u Mostu. Praha: [E. Patera], 2000.) se z textu na str.37 dozvídáme: "...nedůvěřoval výrobě benzínu z uhlí,..." a na str. 43: "Každému technikovi v palinářství bylo bez diskuse jasné, že po stránce vynaložené práce a tím i cenově, nemohou motorová paliva z uhlí konkurovat palivům z ropy...".
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.07.2012 13:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu