Výroba elektřiny
Text dotazu
Rád bych se dozvěděl, jak se vyráběla elektřina v letech 1918 až 1945.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám příliš nedařilo vyhledat literaturu, která by se zabývala skutečně historií vývoje elektřiny v letech 1918 - 1945. Většina z knih, či dalších zdrojů, které jsme stihli prohlédnout a pročíst se bohužel nezabývají příliš historií výroby elektřiny, obzvláště pak v konkrétních letech, i když některé kusé informace je zde možné najít.  Je ale třeba knihy důkladně pročítat. Stručnou historii výroby elektřiny tedy můžete najít např. na níže uvedených odkazech či v těchto (a dalších) knihách:
* Efmertová, Marcela; Mikeš, Jan. Elektřina na dlani : Kapitoly z historie elektrotechniky v Českých zemích. 1. vyd. Praha : Milpo media, 2008. ISBN 978-80-87040-08-9.
* Meidenbauer, Jörg. Historie lidského poznání : Velké okamžiky vědy. 3. vyd. Praha : Rebo, 2009. ISBN 978-80-255-0206-8.
*Cígler, Karel. Výroba a spotřeba elektřiny v zahraničí. Praha : Ústav pro technické a ekonomické informace, 1957.
* Kubín, Miloslav a kol. Teplo a elktřina pro Prahu : Proměny pražské energetiky v kontextu Evropského vývoje. Praha : Pražská teplárenská, 1997.
* http://www.transformacni-technologie.cz/principy-vyroby-elektriny-a-tepla-v-domacnostech.html
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Elekt%C5%99ina
* http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny.html
Zajímavé informace byste pravděpodobně mohl najít např. v níže uvedených knihách, které se ovšem nachází pouze v Národním konzervačním fondu, ke kterému se tady nedostaneme. Tyto knihy se totiž půjčují pouze do studovny v Centrálním depozitáři Národní knihovny Hostivař http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Kontakty&submenu2=8. A to pouze po předchozí domluvě a pokud jste registrovaným čtenářem Národní knihovny.
Jsou to tedy tyto knihy (zasíláme i s odkazem na plný záznam z našeho online katalogu):
* Dobrovolný, Bohumil. Elektrotechnika v teorii a praxi: Úplný přehled dnešního stavu všech odvětví elektrotechniky: teorie, základní pojmy, výroba a využití elektřiny, od motoru, topení až po radio, zvukový film a televisi. IV. vydání, rozšířené a doplněné. Praha: Jos. Hokr, 1941. 191 - [I] s. Hokrovy technické a dílenské příručky; Sv. 1.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000754705&local_base=NKC ]
* Dobrovolný, Bohumil. Elektrotechnika v teorii a praxi: Úplný přehled dnešního stavu všech odvětví elektrotechniky: teorie, základní pojmy, výroba a využití elektřiny od motoru, topení až po radio, zvukový film a televisi. II. vydání. Praha: Jos. Hokr, 1939. 183 - [VIII] s. Hokrovy technické a dílenské příručky; Sv. 1.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000751119&local_base=NKC ]
* Dobrovolný, Bohumil. Elektrotechnika v teorii a praxi: Úplný přehled dnešního stavu všech odvětví elektrotechniky: teorie, základní pojmy, výroba a využití elektřiny, od motoru, topení až po radio, zvukový film a televisi. Praha: Jos. Hokr, 1938. 183 - [VIII] s. Hokrovy technické a dílenské příručky; Sv. I.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000748938&local_base=NKC ]
* Marecki, Jacek. Hospodárná výroba tepla a elektřiny v teplárnách. 1. vyd. Praha: SNTL, 1978. 223, [1] s. Řada energetické lit.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000397188&local_base=NKC ] A další.
Další knihy můžete zkusit vyhledávat i sám např. v Souborném katalogu České republiky, http://aleph.nkp.cz/cze/skc, kde rovnou i zjistíte, v kterých všech knihovnách v ČR se daná kniha nachází a pokud by se nacházela v jiné knihovně, než v té v které jste registrovaným čtenářem, můžete si knihu nechat objednat pomocí tzv. meziknihovní výpůjční služby v knihovně, do které chodíte. Dále můžete hledat např. v jednotné informační bráně www.jib.cz. Hledat můžete pomocí tzv. klíčových slov : např. elektřina, výroba elektřiny, atd.
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2013 10:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu