vyrazene kniny z knihoven
Text dotazu
Dobry den,
kdyz v univerzitni knihovne vyrazuji knihy, maji na to nejaky metodicky pokyn, vyhlasku, atd.? Jde mi o to, zda si proste reknou ze vyrazuji pro neaktualnost, kniha se nekde katalogove odepise, a pak se proste nekde nabidne, vyhodi? Je tam i nejaka doba, jak dlouho to trva? Dekuji student ...
Odpověď
Dobrý den,
při vyřazování dokumentů z fondu knihovny je nutné zachovat konkrétní postup, který je legislativně upraven v zákoně číslo 257 / 2001 Sb., o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb, odkaz: http://ipk.nkp.cz/legislativa/01_LegPod/knihovni-zakon-257-2001-sb.-a-navazne-provadeci-prepisy/Zakon257.htm . Konkrétně se vyřazování z fondu věnuje paragraf č. 17, jež citujeme níže:
§ 17
Vyřazování knihovních dokumentů
(1) Z knihovního fondu knihovny lze vyřazovat pouze
a) knihovní dokumenty, které neodpovídají zaměření knihovního fondu knihovny a jejím úkolům,
b) multiplikáty knihovních dokumentů,
c) knihovní dokumenty opotřebované, neúplné nebo poškozené tak, že přestaly být informačním pramenem.
(2) Knihovní dokumenty z konzervačního fondu a z historického fondu lze vyřazovat pouze se souhlasem ministerstva.
(3) Provozovatel knihovny je povinen nabídnout ke koupi knihovní dokumenty vyřazené podle
a) odstavce 1 písm. a) a b) provozovateli jiné knihovny téhož druhu, a pokud takový provozovatel odmítne, provozovateli knihovny, která je součástí školy, 9)
b) odstavce 2 Národní knihovně.
Pokud nebyly takto odkoupeny, provozovatel nabídne vyřazené knihovní dokumenty ke koupi jinému zájemci. Pokud nebyly ani takto odkoupeny, může je darovat nebo zlikvidovat.
(4) Podle odstavců 1 až 3 se nepostupuje při vyřazování knihovních dokumentů chráněných podle zvláštního právního předpisu.10)
(5) Při rušení knihovny je její provozovatel povinen postupovat podle odstavců 2 až 4.
"Vyřazené dokumenty (tedy ty, které byly odepsány z fondu z důvodu multiplicity nebo proto, že neodpovídají zaměření knihovny, nikoli kvůli poškození nebo ztrátě) mají být následně nabídnuty jiným knihovnám, příp. dalším subjektům. K tomu slouží nabídkové seznamy, vytvářené dnes již v naprosté většině elektronickou cestou, většinou v programech Word nebo Excel. Mohou se tedy bez problémů dostat k daleko většímu počtu potenciálních zájemců, než tomu bylo dříve v klasické papírové podobě. Nejvíce je pro šíření nabídek používána elektronická pošta – seznamy jsou zasílány buď přímo konkrétním zájemcům nebo do elektronických konferencí (nejčastěji se jedná o konferenci Knihovna – Diskusní skupina knihoven a automatizace knihoven). Další možností je vystavení seznamů na webových stránkách jednotlivých knihoven. Stále častěji je také využívána webová stránka ústřední knihovny Pedagogické fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, přímo zaměřená na zprostředkování nabídky knih, periodik i dalších informačních pramenů vyřazených z knihoven libovolným zájemcům (stránka vyrazene.ujep.cz byla zřízena v roce 2003 a jsou zde zdarma zveřejňovány odkazy na seznamy vystavené na webových stránkách jednotlivých knihoven, příp. může být nabídka umístěna přímo na serveru ústřední knihovny PF UJEP). " Zdroj: http://sdruk.mlp.cz/data/xinha/sdruk/2008-2-170.pdf
Obor
Informace o knihovně
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.03.2017 16:10
Jan Douda píše:
Sobota 06.02.2021 08:07
Dobrý den,
Mohu se Vás zeptat, jestli nenabízíte nějaké vyřazené knihy?
Předem Vám velice děkuji.
PSK - admin píše:
Středa 10.02.2021 08:49
Dobrý den,
Národní knihovna tuto službu nenabízí, můžete se obrátit na městské knihovny (včetně poboček), které tuto službu nabízí.
Doporučujeme obrátit se především na centrální knihovnu :
Městská knihovna Praha
https://www.mlp.cz/cz/pobocky/ustredni-knihovna/ a https://www.mlp.cz/cz/novinky/doplnte-si-knihovnu/.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu