Výraz \"tambor\" - vojenský bubeník
Text dotazu
Chtěla bych vás požádat, zda byste mi mohli poskytnout nějaké obecné informace k výrazu \"tambor\". Např. jeho význam, období ve kterém se vyskytoval ap. Předem mnohokrát děkuji.
Odpověď
Slovo tambor, vojenský bubeník, se do češtiny dostalo přes němčinu (Tambour) z francouzštiny (tambour), kde mělo týž význam. Ve staré francouzštině znamenalo původně buben a bubeník je rozšířením původního významu. V podobě tambour se slovo ve staré fr. objevilo koncem 12. století a ve starší formě tabour je doloženo v roce 1080.
Původ má slovo zřejmě v perském tabir (kotel, tympán). K nazalizaci (v češtině hláska n) došlo zřejmě zkřížením s arabským výrazem tunbúr (druh strunného nástroje), pravděpodobně přes španělštinu.
S ním příbuzná slova jsou např. tamburína nebo taburet.
V češtině je dnes slovo tambor pokládáno za zastaralé.
Informace jsme čerpali z těchto pramenů:
Rejzek, Jiří
Český etymologický slovník / Jiří Rejzek. -- Vyd. 1.. -- Voznice : Leda, 2001. -- 752 s. ; 22 cm ISBN 80-85927-85-3 (váz.)
Le Petit Robert : Dictionnaire alphabétique et analogique de la langue française / par Paul Robert ; rédaction dirigée par A. Rey et J. Rey-Debove. -- Nouvelle édition revue, corrigée et mise \225a jour en 1992. -- Paris : Le Robert, 1992. -- 2 sv. ; 23 cm ISBN 2-85036-074-0(T.2) (váz.) : Kčs 1839,-. -- ISBN 2-85036-186-0(T.1) (váz.) : Kčs 1486 (1. sv.) Obsahuje: T.1: 1992. 2171 s. --
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.01.2008 08:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu