Výraz pro skupinu ryb
Text dotazu
Dobrý den,
s partnerkou nám nedá spát jistá nespravedlnost, které se patrně dopustili čeští jazykovědci na rybách. Zatímco se ptáci vyskytují v hejnech, dobytek ve stádech, ryby samostatný výraz pro svou skupinu nemají, nebo nás alespoň žádný oficiální nenapadá, krom onoho hejna, o nějž se dělí s ptáky, přestože jde o zcela odlišné živočichy. Prosíme tedy o vyvrácení této křivdy a uvedení správného a pro ryby jedinečného výrazu pro jejich seskupení.
Děkujeme
Odpověď
Dobrý den,
v současné češtině se pro skupiny ryb používají i jiné výrazy, např. pro větší množství ryb se používá také výraz kolonie ("Expedice u Antarktidy objevila kolonii ryb"). Občas se také používá výraz "houf ryb" (Akvárium a terárium. Praha: Aqua Tropic - Josef Lonský, 1993(5)). Vámi uváděná označení skupin živočichů nejsou výhradně spojená s uváděnými druhy: stádo se netýká pouze dobytka, ale obecně kopytníků, slonů, a dokonce i velryb (SVEINSSON, HRUBÝ, s. 29) (COUSTEAU, Jacques-Yves, Věra PECHAROVÁ a Yves PACCALET, s. 91).
Použité zdroje
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sme%C4%8Dka
https://www.ascestinaru.cz/poradna-asc-stado-versus-hejno/
https://sciencemag.cz/[…]/
https://ct24.ceskatelevize.[…]u-hnizd-a-je-vetsi-nez-brno
https://www.irozhlas.cz/[…]/antarktida-ryby-led_2202131002_dok
Akvárium a terárium. Praha: Aqua Tropic - Josef Lonský, 1993(5), s. 11. ISSN 0002-3930. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:8e7a9b80-00b4-11e3-9584-001018b5eb5c
COUSTEAU, Jacques-Yves, Věra PECHAROVÁ a Yves PACCALET. Život na konci světa: Patagonie, Ohňová země, Magalhãesovo souostroví. Praha: Mladá fronta, 1983, s. 91. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:2661f250-1978-11e3-b62e-005056825209
SVEINSSON, Jón, HRUBÝ, Jan . Na koni mezi ledy a ohni. V Praze: Vyšehrad, 1937, s. 29. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:1a7ea578-cb25-4247-863d-8866d5f501ab
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
22.03.2023 17:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu