výraz PODUJĚTÍ (alebo PODUJETÍ) v čestině
Text dotazu
Dobrý deň,
potreboval by som vedieť, či v českom jazyku existuje výraz PODUJĚTÍ (alebo PODUJETÍ), odvodené od slovesa "PODUJAT (PODUJET) se udělat něco", vo význame zorganizovať niečo, uskutočniť niečo. Napr: Franta se podujal udělat setkaní ze základky.
Ďakujem.
Odpověď
Dobrý den,
slovo "podujetí, podujat" v českém jazyce nenaleznete. Ve významu zorganizovat, uspořádat, podniknout, vykonat se používají následující  česká synonyma: pustit se(do čeho), udělat něco, učinit, provést, uskutečnit, absolvovat, uspořádat.
Použitá literatura:
* Slovník slovenského jazyka. Bratislava: Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, 1959-1968. 6 sv.
* PALA, Karel a VŠIANSKÝ, Jan. Slovník českých synonym. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1994. 439 s. ISBN 80-7106-059-3.
* databáze Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.06.2013 11:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu