výraz jochy
Text dotazu
Dobrý den,
co znamená výraz "jochy"? Užívá se v přirovnání "starý jak jochy"(=hodně starý) Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
úsloví  "starý jako jochy" je pravděpodobně pouze krajové  či nepříliš rozšířené, neboť není zmíněno v žádném nám dostupném slovníku české frazeologie a idiomatiky.
Slovo "joch" je zastaralý a nářeční výraz užívaný pro plošnou míru jitro, v hornickém slangu se tohoto slova užívá pro označení příčného břevna, v němčině označuje jho, chomout.
Použité zdroje:
*  Slovník české frazeologie a idiomatiky. Přirovnání. 1. vyd. Praha : Academia, 1983.
*  ZAORÁLEK, Jaroslav.  Lidová rčení. 4. vyd., V nakl. Academia 2.  Praha : Academia, 2000. ISBN   80-200-0824-1.
*  Slovník nespisovné češtiny : argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov.  2., rozš. vyd.  Praha : Maxdorf, c2006. ISBN   80-7345-098-4.
* http://www.ujc.cas.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.06.2012 08:44
fano píše:
Čtvrtek 26.03.2015 15:51
Nevím, odkud pochází autor dotazu, ale u nás na břeclavsku se tento výraz běžně používá a měl jsem vždycky za to, že je spojený s kopcem Jochy (on to tedy ani moc kopec není, spíš jenom takové zvýšení terénu v jinak velmi ploché krajině), který je mezi Hruškama a Moravským Žižkovem:
http://www.mapy.cz/turistic[…]y%2C%20okres%20B%C5%99eclav
PSK - admin píše:
Pátek 27.03.2015 08:34
Dobrý den, děkujeme za zajímavý komentář a objasnění původu a využívání slova "jochy".
Služba Ptejte se knihovny NK ČR
jerry píše:
Pondělí 27.06.2016 19:36
Dobry den, zrovna pri prochazeni katastru jsem na to slovo narazil a jako breclavak jsem doted nevedel, co slovo jochy znamena a ano mate nejspis pravdu, ikdyz tech jochu je v okoli povicero, cili to bude mit spojitost s onou plosnou mirou jitro, jenz znamena plochu, kterou orac bezne zoral za jedno dopoledne.
http://www.ikatastr.cz/#ila[…]3&layers_3=0000B0FFTFFT
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu