Výraz "bezesparý"
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaký je správný tvar slova „bezesparé“? Je to bezesparé, bezspárové, bezespárové? Mám na mysli např. slovní spojení "bezesparé podlahy". Existuje také jiné synonymum?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
slovo jsem nalezla pouze v Technickém slovníku - zde je termín bezespárá podlaha. Ve slovníku spisovné češtiny jsem ani jeden z termínů nenalezla. Ještě jsem však dotaz konzultovala s Jazykovou poradnou Akademie věd ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html Podle nich je možno použít  bezespáré i besesparé.
Ve slovníku synonym se toto slovo nevyskytuje, ani v Jazykové poradně ho nenalezli.
Použité zdroje
Technický naučný slovník. Díl 1., A-D. 2. rev. a dopl. vyd. Praha : SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1981. 476 s., 740 obr.
Pala, Karel. Slovník českých synonym. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1994. 435 s.
Slovník spisovného jazyka českého. Díl 1, A - G. hlavní redaktor B. Havránek. 2. nezm. vyd. Praha : Academia, 1989. 555 s.
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky : [studenstské vydání]. Vyd. 3., opr. - dotisk. Praha : Academia, 2005. 647 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
04.03.2016 09:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu