Vyrábí se kyselé pendreky z brouků?
Text dotazu
Dobrý den
Zajímalo by mě, jestli je pravda, že se kyselé barevné pendreky vyrábí z brouků? Někde jsem slyšela, že se některá barviva vyrábí z brouků... A jsou tyhle bonbony zdravé?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
barevné kyselé pendreky  mívají například  níže uvedené složení: cukr, glukózový sirup, pšeničná mouka (obsahuje lepek), ovocná šťáva z koncentrátu bílého hroznového vína 15%, rostlinný tuk, želatina, zvlhčující látka (glycerol), lešticí směs (rostlinný olej, lešticí látka: šelak), kyselina citrónová, regulátor kyselosti (citrát sodný), barvicí extrakty (mrkev, ibišek), emulgátor (mono a diglyceridy mastných kyselin z jedlých tuků), aroma, barviva. Zdroj: http://cukrovinkovysvet.cz/pendreky/57-kysely-barevny-pendrek-sekany-1-kg-8592601109371.html
Citrát sodný může být ve vyšších dávkách nebezpečný. Používá se ve zdravotnictví, ovlivňuje srážlivost krve a podává se pacientům při otrávených olovem, neboť pomáhá odvádět olovo z těla.
Citrát sodný: https://cs.wikipedia.org/wiki/Citronan_sodn%C3%BD
Další odkazy:
•             ERBAN, Václav. Fyziologie práce a ergonomie. Vyd. 1. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2003. 160 s. ISBN 80-7083-767-5.
•             SCHETTLER, Gotthard et al. Repetitorium praktického lékaře. 11., přeprac. vyd., 1. čes. vyd. Praha: Galén, 1995. 1173 s. ISBN 80-85824-18-3.
Tuky
Z níže uvedené informace vyplývá, že ani druhy tuků obsažených v těchto bonbonech nejsou příliš zdravé, neboť lidské tělo je zvyklé přirozeně přijímat triglyceridy. Monoglyceridy se používají například ve farmakologii a dermatologii. Čistý tuk se skládá z molekul glycerolu (trihydroxyalkohol, tedy totéž jako glycerin), a ke každé z nich jsou připojeny dvě nebo tři mastné kyseliny, čímž se tvoří monoglyceridy, diglyceridy a triglyceridy. Přirozené tuky - jako v mase, obilninách a ořeších – jsou tvořeny většinou z triglyceridů, pouze se stopovým množstvím monoglyceridů a diglyceridů a některých volných mastných kyselin. Zdroj: AIHARA, Herman a FERRÉ, Carl, ed. Základy makrobiotiky. Olomouc: ANAG, ©2010. 199 s. ISBN 978-80-7263-543-6.
A samozřejmě celkové množství cukrů, které je v bonbonech obsaženo, je kolem 85 %, což z tohoto artiklu činí oblíbenou, leč ne zcela zdravou potravinu. Přikládáme „kalkulačku cukru“, kde se nejen dozvíte, v jakých potravinách se s cukrem setkáte, ale dávku cukru, kterou Vaše tělo konzumací získá: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/cesi-prilis-sladi-spotrebuji-az-26-kostek-cukru-denne/r~a8a4434e2a2411e595f70025900fea04/
Zdroj:
•             APPLETON, Nancy. Cukr: jak se zbavit závislosti. Hodkovičky [Praha]: Pragma, ©2009. 187 s. ISBN 978-80-7349-188-8.
•             BOTTERMANN, Peter a KOPPELWIESER, Martina. Cukrovka: prevence a vhodná léčba. 1. vyd. Praha: Olympia, 2008. 167 s. Můj problém--. ISBN 978-80-7376-090-8.
Na závěr citujeme z knihy Výživa ve světle věků:
„Proto také memorandum o hygieně výživy, vydané mezinárodní sekcí odborníků ve Švýcarsku, považovalo r. 1936 za potřebné říci toto: „Před třiceti lety měli lékaři i hygienikové dobré důvody, aby doporučovali zvýšenou spotřebu cukru jako potraviny bohatě energetické; avšak s vývojem vědy o výživě, zejména
od poslední světové války, pozbyly tyto důvody platnosti... Cukr odvádí chuť k jídlu od potravin ochranných.“ Cukr totiž právě proto, že má tak vysoké spalné teplo, vydatně sytí a tím kazí chuť к jídlu. Svou sladkostí, ať již podán v čisté podobě nebo v nápojích či cukrovinkách, svádí pak jak malé tak velké k hojnému požívání a to se děje na úkor potravin daleko hodnotnějších jako mléka, ovoce a pod. I když cukr neodnímá podle Berga tělu vápník, i když čistý nebo rozpuštěný méně poškozuje zubní sklovinu - na rozdíl na př. od kvasících drobtů cukroví - přece, je-li příliš nadužíván, je škodlivý, protože je tak jednostranný. Je tím škodlivější, že právě sám, stejně jako bílá mouka a jako každý uhlovodan, vyžaduje současně vitaminu B1,  který však sám tělu nedodává, naopak stravu jím bohatou zatlačuje. Dr Macpherson Lawrie tedy právem tvrdí, že „zvýšená spotřeba cukruje nejvýznamnější dietetickou zvráceností našeho věku“ !
Zdroj: ÚLEHLOVÁ-TILSCHOVÁ, Marie. Výživa ve světle věků. 1. vyd. V Praze: Česká grafická Unie, 1944. 185, [i] s. Věda všem. Řada I; sv. 18.
Jako doplněk k danému dotazu podotýkáme, že existuje barvivo, které se vyrábí z těl hmyzu. Jedná se o karmínovou červenou.  Nikde jsme ovšem nenalezli informaci, že by toto barvivo bylo přidáváno konkrétně do barevných pendreků.
Karmín - viz níže uvedené články:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Karm%C3%ADn
http://info.civilky.cz/navody-a-rady/zdravi/clanek/karmin-barvivo-z-brouku/675/
http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/zajimavosti/tohohle-bourka-jime-v-jogurtech-susenkach-i-bonbonech-delaji-z-nej-nebezpecne-ecko-120.html
http://www.bio-life.cz/clanky/novinky-a-zajimavosti/tohoto-broucka-bezne-jime.html
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.01.2019 10:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu