vynálezy z roku 1910-1935
Text dotazu
Jaké jsou důležité vynálezy z let 1910-1935?
Odpověď
Dobrý den,
jelikož Váš dotaz vyžaduje velmi obsáhlou odpověď, která není v možnostech služby Ptejte se knihovny, vypisujeme Vám pouze některé z vynálezů. Mnoho dalších zajímavých informací k této problematice naleznete v níže doporučené literatuře.
1910- společnost Hamilton Beach vyrobila první mixér na potraviny.
1912- C.Belling sestrojil první účinná elektrická kamna.
1918- P.Langevin spolu se svým týmem vyrobil sonar, známý také pod označením ultrazvukový lokátor, který se stal nedílnou součástí vybavení ponorek a lodí.
1923- A.Large vyrobil první elektrickou konvici.
1926- R.Goddard poprve uspěšně vyzkoušel raketu na tekuté palivo.
1927- společnost I.G.Farbenindustrie uvedla první ručně vyrobený kaučuk z ropy.
1930- W.Chalmers vyrobil plexisklo, plastické sklo z kyseliny akrylové.
1935- W. Carothers si nechal patentovat nylon, u nás známý též jako silon.
Použitá literatura:
Vynálezy a objevy / Struan Reid ; překlad [z angličtiny] Ladislav Buzek, Ivo Buzek ; [ilustrace Guy Smith ... et al.]. -- Ostrava : Blesk, 1994. -- 128 s. : barev. il. ; 22 cm
Věda a technika v datech : XX. století - objevy a vynálezy / [z anglického originálu ... přeložili Zdeněk Drozd a Gabriela Hyková]. -- 1. vyd.. -- Praha : Albatros, 2003. -- 240 s. : barev. il., portréty ; 30 cm
http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2005021809
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.01.2008 12:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu