Vynálezce Wolfgang Kempelen
Text dotazu
Dobrý den.
Rád bych zjistil zda vyšla, respektive zda je někde k dispozici nějaká
biografická kniha o životě a díle vynálezce jménem Wolfgang Kempelen
(1734-1804) Děkuji předem za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď na Váš dotaz.
Biografické údaje o životě a díle W. Kempelena najdete v mnoha zdrojích.
Nejvíce informací najdete ve světovém biografickém archívu (World Biographical Index Online = celosvětová kolekce biografických údajů na mikrofiších s rejstříkem v elektronické (online a CD-ROM) a tištěné podobě, který je přístupný přes stránky Národní knihovny:
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_mikrofise.htm. Mikrofiše si můžete prohlédnout v Referenčním centru (pro prohlížení online rejstříku i mikrofišů musíte být registrovaný čtenář NK).
Informace o W. Kempelenovi najdete v Českém biografickém archívu.
Výběr citace zdrojů o W. Kempelenovi z World Biographical Index Online:
*Rudolf, Rainer; Ulreich, Eduard: Karpatendeutsches Biographisches Lexikon.
- Stuttgart : Arbeitsgemeinschaft der Karpatendeutschen aus der Slowakei,
1988
*Tibenský, Ján: Priekopníci vedy a techniky na Slovensku / Ján Tibenský a kolektív. - Bratislava : Obzor, 1986-1988. - 2 zv.
*Encyklopédia Slovenska. - Bratislava : Veda, 1977-1982. - 6 zväz.
*Bober, Juraj: Malá encyklopédia bádatel'ov a vynálezcov / zostavil a spracoval Juraj Bober. - Bratislava : Obzor, 1973
*Masarykův slovník naučný : lidová encyklopedie všeobecných vědomostí. - Praha : "Československý kompas", 1925-1933. - 7 dílů
*Ottův slovník naučný : illustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. - Praha : Otto, 1888-1909. - 28 dílů
*Slovník naučný / Redaktor: Frant. Lad. Rieger. - Praha : Kober & Markgraf, 1860-1890. - 12 dílů
*Poggendorff, Johann C.: Biographisch-literarisches Handwörterbuch der exakten Naturwissenschaften. - Berlin , 1956-1992. - Bd. 7a-7b
*Slovenský biografický slovník : od roku 833 do roku 1990. - Martin : Matica Slovenská, 1986-1994. - Zv. 1-6
Dále se můžete podívat do katalogu Národní knihovny:
http://aleph.nkp.cz/F/6KGGIYFD6GERV62TV5R1ABSBD7P1GKQJA367AT5245NBNSYRY8-168
13?func=file&file_name=find-b&local_base=NKC.
Také můžete využít i databázi ANL - Články v českých novinách, časopisech a sbornících, nebo také Souborný katalog  ČR: http://www.caslin.cz/, který je dostupný také přes stránky Národní knihovny:
http://aleph.nkp.cz/F/2CUBYAI7MMVU5N71KP7MS3UQTDABXIK1C9Y2PMCB9SUDS7FL5G-599
95?func=file&file_name=find-b&local_base=SKC.
Základní údaje o tomto vynálezci najdete i ve slovnících, např. v:
BARICA, Ján. Malý slovenský panteón vedy a techniky. 1. vyd. Banská Bystrica
: Úrad priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky, 2004. 132 s. ISBN 80-88994-39-X.
ŠVIHRAN, Ladislav. Slávni vynálezcovia. 1. vyd. [Bratislava] : Mladé letá, 1977. 260 s.
World of invention. 1st ed. Detroit : Gale, [1994]-. ISSN 1071-0973.
Také můžete využít i další licencované online databáze (pokud jste registrovaný čtenář NK, můžete využít i vzdálený přístup):
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=LicencovanUo.online.databUEze&submen
u3=104 .
Základní biografické údaje najdete v encyklopedii COTOJE:
http://www.cotoje.cz/cotoje.html.
Další vybrané vyhledané zdroje:
RUMANOVSKÝ, Ivan. Ján Wolfgang Kempelen, bratislavský vedec a vynálezca. 1.
diel. Bratislava : Čs. štátny film, 1960. 12 s. (Diafilm Výskumného ústavu pedagogického v Bratislave).
RUMANOVSKÝ, Ivan. Ján Wolfgang Kempelen, bratislavský vedec a vynálezca. 2.
diel. Bratislava : 'Čs. štátny film, 1960. 10 s. (Diafilm Výskumného ústavu pedagogického v Bratislave).
Vynálezce mluvícího stroje. Rubrika: Významné osobnosti. Magazín 2000 záhad.
Roč. 16, č. 17 (20090821), s. 34-35. ISSN 1211-4928.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 10:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu