vyměňovací pošta - původ označení
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych věděla, jak vzniklo označení "vyměňovací" pošta. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
v nám dostupných zdrojích jsme nalezli pouze vysvětlení pojmu "vyměňovací pošta".
"Pošty vyměňovací, tj. pošty pověřené výpravou zásilek do ciziny (výstupní pošty) a přejímáním zásilek z ciziny (vstupní pošty)" Zdroj: SÝKOROVÁ, Marcela. Poštovní provoz I: učební text pro střední odborná učiliště. Praha: Nakladatelství dopravy a spojů, 1989. s. 23. ISBN 80-7030-036-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:f1945cc0-ac1d-11e6-abce-005056825209
S daným pojmem jsme se setkali již v říšských zákonících 19. století. Dotaz, proč přesně byla tato služba pojmenována "vyměňovací", jsme vznesli ještě na Poštovní muzeum. S případnou odpovědí od kolegů z dané instituce bychom se Vám ještě ozvali.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.01.2021 22:30
PSK - admin píše:
Pondělí 25.01.2021 12:10
Dobrý den,
níže posíláme odpověď od kolegů z Poštovního muzea.
Vyměňovací poštovní úřad (Auswechslungspostamt) je poštovní služebna
pověřená výpravou závěrů (zásilek) do ciziny a jejich přejímáním z ciziny
(výměnou závěrů). V ČR plní tuto úlohu např. pošta Praha 120, která se
zabývá výměnou poštovních zásilek s cizinou, celním projednáváním apod. Z
uvedených důvodů úzce spolupracuje s celní správou.
Kdy byl tento typ poštovní služebny zaveden, se mi však nepodařilo zjistit,
jistě to ale bylo ještě za rakouské nebo rakousko-uherské (po roce 1867)
monarchie, pravděpodobně tedy ve 2. pol. 19. století, kdy obecně strmě
narůstal počet odeslaných i přijímaných zásilek, a to jak ve vnitrostátním,
tak i přeshraničním poštovním styku. Již dávno předtím výměna poštovních
zásilek s cizinou samozřejmě fungovala, i když specializovaný poštovní úřad
s tímto účelem neexistoval. Existovali však pohraniční poštovní stanice
(Grenzpoststationen) a později poštovní úřady (Grenzpostämter), které se
nacházely v blízkosti státních hranic a které bývaly úzce propojeny (v raném
novověku nezřídka i personálně) s celními úřady. Právě ty se touto agendou
zabývaly a důkladně prověřovaly kdo a co ze země vyváží nebo naopak dováží.
Kromě nich se touto agendou mohly před rokem 1848 zabývat i vrchní (hlavní)
zemské poštovní úřady, které měly svá sídla v hlavních zemských městech
rakouské monarchie. Poštovní styk byl ale až do počátku 19. století poměrně
malý a omezoval se především na privilegované skupiny obyvatelstva, lidi
bohaté a samozřejmě gramotné. Z tohoto důvodu takový specializovaný úřad
nebyl potřeba a podávání a přijímaná zásilek do a z ciziny vyřizovaly běžné
poštovní služebny (úřady).
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu