Výkon vodního kola a vodní turbíny
Text dotazu
Dobrý den,prosím Vás o zjištění rozdílu výkonu mezi vodním kolem a vodní turbínou při stejném "prostředí"? A lze použít vodní turbínu např. v rouře, ve které proudí voda a nemá spád (vodu pohání čerpadlo)?
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme Vám za využití služeb Ptejte se knihovny.
Obecně lze konstatovat, že vodní turbíny účinněji než vodní kola využívají vodní síly,
používají se pro větší spády od 1 m, resp. 0,8 m a jsou finančně náročnější.
Vodní kola se využívají pro velmi nízké spády (0,3 m až 1m) a jsou provozně méně
náročné např. jim ve fungování nebrání listí, tráva apod.
Rozhodujícími ukazateli k ohodnocení konkrétní "lokality" jsou důležité dva základní
parametry, a to využitelný spád a průtočné množství vod v daném profilu viz url
http://ekowatt.cz/uspory/vodni-energie.shtml
Na níže uvedených webových adresách naleznete další informace související s vodní turbínou
a vodním kolem.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Vodní_turbína
http://www.vodni-elektrarny.cz/literatura
http://www.elektrarny.xf.cz/vodniturbiny.php
http://www.elektrarny.xf.cz/vodnikola2.php
http://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=16303
http://www.energeticky.cz/64-vodni-energie.html
http://home.zcu.cz/~tvystein/downloads/EKE/Energie vody.pdf
http://mve.energetika.cz/regulace/nasoska.htm
Tištěné publikace jsem nalezla v Souborném katalogu ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/skc) a katalogu
Národní technické knihovny (http://aleph.techlib.cz/F?func=find-b-0&local_base=stk&RN=878795655).
Níže uvádím pouze jejich výběr, publikace si můžete najít prostřednictvím těchto dotazů:
"vodní kola či kolo", "vodní turbíny či turbína", případně vodní energie
Souborný katalog ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/skc)
Štoll, Čestmír, 1906-1983
Využití vodní energie / Čestmír Štoll, Stanislav Kratochvil, Miroslav Holata. -- Praha : SNTL -
Nakladatelství technické literatury, 1977. -- 614 s. : 381 obr., 38 tab. + 1 příl.
Beranovský, Jiří, 1968-
Alternativní energie pro váš dům / Jiří Beranovský, Jan Truxa a kolektiv. -- 1. vyd.. -- Brno :
EkoWATT : ERA, 2003. -- 125 s. : il. (některé barev.) ; 21 cm ISBN 80-86517-59-4 (brož.) : Kč 168,00
Škorpil, Jan, 1941-
Obnovitelné zdroje energie. 1, Vodní elektrárny / J. Škorpil, M. Kasárník. -- 2. vyd. přeprac.. -- Plzeň : Vydavatelství Západočeské univerzity, 2000. -- 126 s. : 100 il., 5 tabulek
ISBN 80-7082-675-4 : Kč 80,00
Katalog Národní technické knihovny (aleph.techlib.cz)
Alternativní zdroje energie / Karel Brož, Bořivoj Šourek. -- Vyd. 1.. -- Praha : Vydavatelství ČVUT, 2003. -- 213 s. : il.
Malé vodní turbíny : konstrukce a provoz / Jan Melichar, Jan Vojtek, Jaroslav Bláha. -- 1. vyd.. -- Praha :
České vysoké učení technické, 1998. -- 299 s. : il.
Vodní motory : vodní energie a její využití : Vodní díla : Vodní kola a turbiny : Montáž a provoz turbin : Hydroelektrárny /
Gustav Hájek. -- Vyd. 2., v Práci 1.. -- Praha : Práce - vydavatelstvo ROH, 1951. -- 150 s. : il.
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
08.04.2011 12:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu