Výklad slova blahosklonný
Text dotazu
Dobrý den. Rád bych věděl co znamená slovo blahosklonný. Já jsem to slyšel spíše v pejorativním významu- co znamená ten?
Odpověď
Dobrý den, slovo blahosklonný znamená: příznivě nakloněný, blahovolný, milostivý.
Podle:
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost : s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky / [zpracoval lexikografický kolektiv Ústavu pro jazyk český AV ČR]. -- Vyd. 4.. -- Praha : Academia, 2005. -- 647 s. ; 22 cm
V pejorativním významu se slova blahosklonný používá ve smyslu dávající najevo svou převahu, "dělající milost".
Zdroj: Slovník jazyka českého / František Trávníček. -- 4. vyd., ve Slovan. nakl. 1. přeprac. a dopln. vyd.. -- Praha : Slovanské nakladatelství, 1952. -- 15, 1801, [1] s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.02.2008 11:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu