Výklad příjmení Dosbaba
Text dotazu
Dobrý den,
můj přítel vlastní příjmení Dosbaba a moc by nás zajímalo odkud pochází a případně jeho význam, jelikož v České republice je lidí s příjmením Dosbaba/Dosbabová cca 30.
Předem děkuji za odpověď
S pozdravem
Jiřina Sedláková
Odpověď
Dobrý den,
protože se význam příjmení Dosbaba nenachází v běžně používaných příručkách
o původu jmen a příjmení (viz níže), doporučujeme obrátit se přímo na Ústav pro jazyk český AV ČR: poradna@ujc.cas.cz.
Použité zdroje
BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Vyd. 1. Praha : Nakladatelství
Československé akademie věd, 1962. 355, [1] s. Studie a prameny ; Sv. 14.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha : Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších
příjmení. II. díl, Jména na 251.-501. místě : Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha
: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá domácí encyklopedie 250
nejčastějších příjmení. Vyd. 1. V Praze : Knižní klub, 1998. 174 s. Zlatá
prémie. ISBN 80-7176-731-X.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha : Agentura Pankrác,
2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec :
TAX AZ KORT, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
České Budějovice
Knihovna
Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Datum zadání dotazu
30.06.2015 15:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu