Výklad příjmení Cvachovec
Text dotazu
Velmi Vás prosím o informac o původu mého příjmení Cvachovcová /Cvachovec/. Mnohokrát děkuji.
Odpověď
Cvach - snad z osobního jména Svatomír (mírumilovný) apod. příp. -ch; mor. nář. sloveso cvachtat = popohánět; Cvacho, Cvachoušek, Cvachovec.
cit. MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upravené vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8
nebo MOLDANOVÁ, Dobrava.Naše příjmení. 1. vyd. Praha : Mladá fronta, 1983 (Mír 3). 289 s.
Při hledání jsme dále prověřili tyto dokumenty: (bibl. záznamy jsou z České národní bibliografie [CD-ROM], neřazeno):
O českých příjmeních / Josef Beneš. -- 1. vyd. -- Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. -- 355, [1] s. ; 8°. -- (Studie a prameny ; Sv. 14) (Práce ČSAV).
O českých příjmeních : Rejstříky / Josef Beneš ; sestavila Věra Doležalová. -- Praha : Academia, 1970 (ST 05). -- 203, [1] s. ; 8°. -- Zvl. příloha Zpravodaje Místopisné komise ČSAV.
Naše příjmení : Studie ku poznání příjmení československých, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jejich původu a smyslu / Sepsal Antonín Kotík. -- Nové, [2.] vyd. -- Praha : Jan Kotík, 1897. -- 288 s. ; 8°
Příjmení v současné češtině : jazyková příručka / Miloslava Knappová. -- 1. vyd. -- Liberec : AZ KORT, 1992 (Nové Město nad Cidlinou : Agrodat). -- 185 s. : tab. ; 21 cm. -- Jmenné rejstříky. -- Odkazy na lit. -- Pozn. o autorce. -- ISBN 80-900008-9-4 (brož.)
Naše a cizí příjmení v současné češtině / Miloslava Knappová. -- Liberec : Tax Az Kort, 2002. -- 256 s. ; 22 cm. -- Obsahuje bibliografii. -- ISBN 80-238-8173-6 (váz.)
Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka / Vladimír Mates. -- Vyd. 1. -- Praha : Epocha, 2003. -- 381 s. ; 22 cm. -- Obsahuje rejstřík. -- ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem / Vladimír Mates. 1. vyd. -- Praha : Epocha, 2004. -- 298 s. ; 22 cm. -- Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík. -- ISBN 80-86328-58-9
Pro případ, že jste čtenářka Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje v Plzni, odkazuji na elektronický katalog dotupný na http://aleph.svkpl.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
06.12.2007 16:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu