výklad příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
nejsem si jistá, zda jsem vhodně zvolila parametry dotazu, ale zajímá mne
výklad (původ) mého příjmení. Jedná se o příjmení MILFORT. Rodina z otcovy
strany zřejmě pochází z Francie.
Odpověď
Dobrý den,
nepodařilo se nám, bohužel, najit přesné informace o původu příjmení /"Milfort"/.
Příjmení v tomto znění (a také jeho varianta /"Milford"/ se hojně vyskytuje ve frankofonních a anglofonních prostředích.
Existuje také poměrně velké množství místních jmen ve stejném znění. Dle anglické wikipedie jsou tato místní jména většinou odvozena od vzniku daných vesnic a měst, které byly budovány kolem mlýnů (anglicky /"mill"/) stavěných na brodech (anglicky /"ford"/).
Naše služba není odborná, můžete se tedy zkusit obrátit i na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR (http://www.ujc.cas.cz/poradna/porfaq.htm; e-mail: poradna@ujc.cas.cz ).
Možná tam Vám poradí lépe.
Zdroj:
Moldanová, D.: Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.04.2009 16:54
Adam Gorol píše:
Neděle 03.05.2015 13:27
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na původ přijmení GIRGA, vím že máme předky na Slovensku a na pomezí Ukrajiny se Slovenskem Děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Středa 06.05.2015 13:19
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Nalézt ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-girga
Petra Vinceová píše:
Středa 13.05.2015 11:56
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ příjmení VINCEOVÁ, vím že máme předky na Slovensku. Děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Čtvrtek 14.05.2015 11:59
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Nalézt ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-vinceova
Zuzana Bechyňová Jiranová píše:
Pondělí 30.01.2017 14:28
Dobrý den, ráda bych se zeptala na význam a původ příjmení Jiran a Bechyně. Případně z jakých zdrojů mohu čerpat? Děkuji.
PSK - admin píše:
Středa 01.02.2017 15:25
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Veronika Jůzová píše:
Neděle 17.09.2017 07:12
Dobrý den, zajímá mně původ příjmení Jůzová. Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 18.09.2017 14:43
Dobrý den,
příjmení Jůza, Jůzová vzniklo ze jména Joza změnou o za u; Jůzek, Jůzko, Jůzů, Jůzl (něm. zdrobnělina) Joza - častěji ze starozákonního osobního jména Jozue - viz Josek - než z osobního jména (křestní) Josef.
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu