Výklad názvu obce Libanice
Text dotazu
Dobrý den,
jaký je výklad jména obce Libanice. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Libanice
O starých osudech vsi mezi Chrudimí a Chrastem zůstavily nám skrovné paměti jen tolik, že tu býval zvláštní statek, jehož držitelé sídleli až do 16. století ve dvoře neopevněném; tvrz povstala zde teprve v 16. století, když byla Kateřina z Ješetic dvůr zdejší od Jana z Habrové koupila.
Dotčená Kateřina byla manželkou Karla Orelského ze San, jemuž byl otec její Vácslav Talacko (1542) ves Libanice prodal.
Dvůr, při němž tehdá tvrz vystavěna byla, dostal se později i se vsí v držení Talackův, zejména jej držel Jindřich z Ješetic...
Od něho přijal Libanice směnou prý za statek Zbraslavský Karel Malovec z Malovic, po jehož časné smrti bratr jeho Oldřich následoval.
Ze synův jeho několika následoval v drženi Libanic nejmladši syn Jan mladší, jenž rád přebýval na tvrzi zdejší.
Choť jeho Anna z Říčan jeden dvůr v Libanicích přikoupila. Posledním svým pořízením (d. na Libanicích 159O, 15. února) odkázal obě své tvrze Dalkovice i Libanice synu svému Pavlovi Jindřichovi...
Čerpáno z: SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze království Českého: Chrudimsko. Praha: Argo, 1993.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:6afd2a30-0195-11e6-bd77-005056825209
Jméno Libáň (a také Libanice) vzniklo přivlastňovací příponou z osobního jména Liban (srbské osobní jméno Ljuban), znamenalo Libanův dvůr - Libanice (ves 6 km od Chrudimě); Adam z Libanic, Mach de Libanicz, Žumberk hrad - w Libaniczich, Zdeněk Komárovský z Libanicz, Lybanicze;
Jméno Libanice = ves lidí Libanových
Zdroj: PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách: jejich vznik, původní význam a změny. Praha: Č. akad. věd. a umění, 1949.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:e38b0b40-bd2b-11e2-ada5-005056825209
Pro zajímavost, ale možná, že to už víte, věhlasný odborník na toponomastiku, Antonín Profous, se v Libanicích narodil, viz níže
Antonín Profous (2. ledna 1878 Libanice u Chrudimi – 27. března 1953 Praha) byl český středoškolský učitel a odborník na toponomastiku. Ve svém hlavním díle Místní jména v Čechách zpracoval asi 15 500 jmen českých měst a obcí.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.06.2018 09:55
Šárka píše:
Sobota 27.04.2019 21:31
Jsem místní obyvatelkou.
Podle nejstarší kroniky, ze které se bohužel dochovali jen úryvky je pověst o jménu obce tato.
Jednou se syn majitele dvora vypravil se svojí družinou na lov bočanů ( bocianů - čápů). Tam jde se zdržovali, dnes ves Nabočany. Něšťastnou náhodou vyl při lovu syn smrtelně zraněn. Při převozu do domovského dvora umírá. Jeho matka, když spatřila synovo tělo,tak jej chtěla ještě políbit. A z toho políbení vznikl název naší obce. Neboť již líbala nic, tedy Libanitz.
Tolik o místní pověsti.
Dále ještě pověst pokračuji, že na místě zranění syna majitel panství zakázal hony. Tedy nebudou již hony více. Takže Honwitz., v součastnosti obec Honbice.
PSK - admin píše:
Pondělí 29.04.2019 09:06
Děkujeme za doplnění, PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu